Skip to main content

Kijev: Ruske rakete gađale Odesu, Moskva će snositi odgovornost za neuspeh sporazuma iz Istanbula

Planeta 23. јул 2022.
< 1 min čitanja

Ruske rakete gađale su danas crnomorsku luku Odesu, saopštila je ukrajinska strana, dodajući da će Moskva snositi odgovornost za neuspeh sporazuma o deblokadi izvoza žitarica.

„Neprijatelj je napao luku Odesa krstarećim raketama tipa Kalibr. Dve rakete je oborila protivvazdušna odbrana“, naveo je portparol administracije Odese Sergej Bračuk u saopštenju objavljenom na društvenim mrežama.

Ukrajina je optužila ruskog predsednika Vladimira Putina da je „pljunuo u lice“ Ujedinjenim nacijama i Turskoj bombardovanjem Odese i saopštila da će Moskva snositi „punu odgovornost“ za neuspeh sporazuma o izvozu žitarica potpisanog juče u Istanbulu.

Ispaljivanjem projektila na luku Odesa, Putin je „pljunuo u lice generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu i turskom predsedniku Redžepu (Tajipu) Erdoganu, koji su uložili ogromne napore da postignu ovaj sporazum“, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je danas da je za svaku osudu raketni napad ruskih snaga na ukrajinsku luku Odesa, dan nakon potpisanog sporazuma o deblokadi izvoza žitarica.

„Udariti na metu koja je ključna za izvoz žitarica dan nakon potpisivanja sporazuma u Istanbulu za svaku je osudu“, naveo je na Tviteru Borelj.

On je dodao da je napad na Odesu još jedan pokazatelj da Rusija ne poštuje međunarodno pravo i obaveze.

Portparol ukrajinske vojske: Ruske rakete pogodile tvornicu za preradu žitarica u luci Odesa

Ruske rakete pogodile su danas tvornicu za preradu žitarica u luci Odesa, izjavio je portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga Jurij Ignat.

Granatirana je luka Odesa, posebno deo luke iz kojeg se otprema žito, rekao je Ignat za agenciju Frans pres.

On je dodao da su ukrajinske snage oborile dve rakete, a da su dve pogodile infrastrukturu u luci gde je bilo žita.

Ruske snage gađale su Odesu dan posle potpisivanja sporazuma u Istanbulu o deblokadi izvoza žitarica.

(Beta-AFP, arhivska foto: Beta-AP)