Skip to main content

Kazne za učesnike protesta i aktiviste u Zrenjaninu

Vojvodina 16. дец 2021.
2 min čitanja

I u Zrenjanin stigle prekršajne prijave sa 5.000 dinara kazne za učesnike protesta pre dve nedelje. Ko prizna, pola mu se prašta.

Do sada je u Zrenjanin na ime prekršajnih prijva, po rečima aktivista, stiglo oko 50 prekršajnih prijava. Nekoliko aktivista ZRAK-a i Nataša Velemir iz povereništva Narodne stranke u Zrenjaninu dobili su kazne nakon učešća na protestu pre dve nedelje.

U dopisu zrenjaninskog Odeljenja saobraćajne policije navodi se da je vlsnik/ca vozila parkirao/la na raskrsnici sa kružnim tokom na putu Novi Sad – Zrenjanin “na kome je (vozilo) predstavljalo smetnju za normalno odvijanje saobraćaja“, čime je učinjen prekršaj iz Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, za koji je predviđena kazna od 5.000 dinara. U dopisu se poziva i na Zakon o prekršajima pa se kaže da ukoliko se učinilac prekršaja u roku od 8 dana javi u MUP svog mesta prebivališta i prihvati odgovornost za učinjen prekršaj, platiće samo polovinu od navedene sume.

U slučaju nepružanja traženih podataka, protiv vlasnika/korisnika vozila biće pokrenut Zahtev za prekršajni postupak gde su za učinioca predviđene: kazna zatvora od najmanje 15 dana ili novčana kazna u iznosu od 100.000 do 120.000 dinara za fizičko lice; za pravno lice do 800.000 dinara, a za odgovorno lice u pravnom licu do 50.000 dinara. Ukoliko je korisnik vozila preduzetnik/ca kazna je do 200.000 dinara.

Na blokadama je bilo evidentno da nekoliko muškaraca pažljivo prati i detaljno snima sve učesnike protesta i za većinu prozvanih u ovoj turi kažnjavanje je bilo „očekivano“.

Stiglo je na kućnu adresu, sa sve fotografijom, objašnjava Nataša Velemir, jedna od najaktivnijih u svojoj stranci u Banatu.

„Ono što jeste iznenađenje je promptnost organa da reaguju, znajući koliko neki drugi prekršaji čekaju da budu procesuirani. S druge strane, to što smo tako brzo na tapetu, govori da se režim plaši, ali i da pokušava nas da zaplaši, verovatno u nadi da će nas pokolebati i da ćemo odustati. Odustajanja nema, jer nama je cilj da se ovaj nakaradni režim sruši, i nikakve metode policijskog pritiska nemaju uticaj na nas.“

Iz Zrenjaninske akcije podsećaju da je vlast bila ažurna kada je pisala kazne aktivistima za vreme protesta za vodu letos:

„Ako mislite da je dovoljno reći ‘Samo sam radio svoj posao’, nije drugovi policajci! I ako mislite da vas plaća vladajuca stranka, opet ste u krivu. Plaća vas isti ovaj narod koji se bunio što i vi i vaša deca nemaju vodu, a vi pohitali kao poslušni radni pas da ispunite zadatak i dobijete pohvalu od starešina! Zaboravljate, ničija nije gorela do zore, pa neće ni ova vlast. Vlast je promenljiva, komšije, prijatelji i sugrađani ostaju isti.

Kreni-promeni pruža podršku svima koji su dobili prekršajne prijave

Kako je iz Kreni – promeni potvrđeno za Autonomiju, ova organizacija će svakom ko je dobio prekršajnu prijavu platiti kaznu. Učesnici protesta treba u roku od 8 dana da se prijave u MUP, uzmu priznanice i skenirane ih zajedno sa kaznom proslede na mail solidarnost@kreni-promeni.org. Kreni-promeni će na osnovu uplatnice, a na ime vlasnika vozila koji je dobio kaznu, uplatiti novac.

Ivana Gordić (Autonomija)