Skip to main content

Katnić: Na meti sam zavjerenika, ovo je Crna ruka

Jugoslavija 27. дец 2022.
3 min čitanja

Nekadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, gostujući u Drugačijoj radio vezi Antene M, kaže da je pritisak na sudstvo i tužilaštvo, koji ide u pravcu selektivnosti, veliki. Smatra da novi postupajući tužilac ne može adekvatno da zamijeni Sašu Čađenovica u postupku “državni udar”. On, takođe, ističe, da je Abazović o njemu iznio neistine kako bi stvorio dramu i izbjegao raspravu o njegovoj smjeni. Kada je posrijedi šverc cigareta, Katnić je govorio i o tome da li je moguće da je Rade Milošević organizator kriminalne gupe.

Odgovarajući na pitanje da li osjeća kao meta osvetnika, ili zavjerenika Katnić navodi da su protiv njega hajku vode zavjerenici:

– Ovo su zavjerenici, ovo je Crna ruka, oni smatraju da sam im ja stao na put“, kazao je Katnić. 

Nekadašnji Glavni specijalni tužilac govoreći o krivičnoj prijavi koju je podnio protiv premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, kojeg  tereti da mu je zloupotrebom funkcije i lažnim optužbama ugrozio sigurnost i prekršio Ustav,  kaže da je prijava podnijeta da bi se, kako je kazao,  kroz  njen tekst i opis prepoznali mnogi drugi koji koji su ozbiljno atakovali na istinu, optužujući ga da nije radio profesionalno.

Krivičnu prijavu je odlučio da podnese kada je, kako navodi, shvatio da je sve što je Abazovic pomenuo u Skupštini učinio kako bi izbjegao svoju i odgovornost Vlade, i izbjegao raspravu o povjerenju u Skupštini.

Odgovarajući na pitanje da li, na osnovu višedecenijskog iskustva i poznavanja konkretnih okolnosti, pa i osjećaja smatra da je Rade Milošević „kapac“ da stvori kriminalnu organizaciju koja bi se bavila tako velikim poslom, Katnić prvo ukazuje da se šverc cigareta, droge ili alkohola ne organizuje ad hoc i ne traje kratko.

– Na tržištu postoji dosta „krokodila“ ili „ajkula“ koji ne bi dozvolili da se u taj, ekonomski veoma isplativ posao, umiješa neka nova mala kriminalna orgnizacija koju bi formirao Rade Milošević, ili (evo da relaksiram njegovu situaciju) Milivoje Katnić. Postoje već kriminalne organizacije koje to rade, a ova organizacija se uključila i, koliko je meni poznato, tražila njihove usluge. I tačno se zna hijerarhija i nomenklatura i ko je mogao da odluči. O tome vam ne mogu više ništa reći, a mislim da sam dosta rekao.“

Katnić naglašava da su zaplijenjene cigarete koje su redovno bile uskladištene u Luci Bar. Nakon zaplijene od strane države očigledno nisu, kako objašnjava, sprovedene propisane norme.

– Propisane norme upravnog, carinskog prava… Kroz to se mogao riješiti odnos prema tim cigretama. To, međutim, nije učinjeno, očigledno je postojala namjera da se te cigarete uzmu“, smatra Katnić.

Pritisak koji traje na sudstvo i tužilastvo ne može da se izdrži, a pritisak je u pravcu selektivnosti njihovog postupanja, navodi  Katnić. Tvrdi da postoje sjajni tužioci, pa dodaje da i vršiteljka dužnosti VDT Maja Jovanović očigledno želi da se suprotstavi političkim pritiscima. Problem je, po Katnićevom mišljenju, što se tim pritiscima teško oduprijeti kad se jednom poklekne, a Tužilački savjet poklekao je prihvatanjem da njega smijene i mimo zakona.

„Ona je takođe karijerni tužilac i ona pred kolegama i sobom, to je moja fikcija ja nemam saznanja, očigledno želi da se suprotstavi, a ova gospoda nemaju kraja. Oni će sve da čine dok nešto ne bi smislili Milivoju Katniću“, navodi on.

Katnić je, takođe kazao da „nije moguće, niti je to cilj“, da novi postupajući  tužilac adekvatno zamijeni Sašu Čađenovića u postupku „državni udar“, jer je Čađenović više od bilo koga u materiji u tom predmetu.

„Ovo nije trebalo raditi. Mogao se Čađenović iz tog postupka eliminisati na neki korektniji, moralniji način. On nije bio moja desna ruka, on je bio tužilac od mog apsolutnog povjerenja. On je bio najbolji i najobučeniji tužilac za krivična djela iz oblasti organizovanog kriminala“, kategoričan je Katnić.

Na pitanje da li je, kako to tvrdi aktuelni GST Vladimir Novović, Čađenović raportirao „kavčanima“ Katnić odgovara:

– Ako bude ikada Saša Čađenović upoznao, kontaktirao, posredno ili neposredno sa Zvicerom, ja se neću nikada pojaviti ovako javno. I sa svima ovim redom do Milovića i Petra Lazovića, do dana kada ga je pozvao, kada smo dobili ove materijale“, poručuje Milivoje Katnić.

Šta kažu brojevi o odnosu Saše Čađenovića prema „kavčanima“ i „škaljarcima“, kako nekadašnji Glavni specijalni tužilac komentariše implicitne poruke da nije imao valjanu saradnju sa FBI, zašto dokazi sa Sky aplikacije vrijede u jednim, a ne vrijede u drugim slučajevima i kako se, u ljudskoj ravni, osjeća nakon svega što se dešava na javnoj sceni Crne Gore ali i u organu na čijem je čelu bio do početka ove godine, saznaćete ako pogledate cijelu emisiju“Drugačija radio veza“, na linku.

(Antena M)