Skip to main content

Kareja: Četiri godine građanskog suprotstavljanja korupciji

Građani 05. apr 2023.
< 1 min čitanja

"U potrazi za istinom hodali smo po prašnjavim i putevima punih rupa, negde i po trnju; trpeli smo žeđ i studen, prekore i podsmehe i nismo odustali"

Četiri godine od osnivanja organizacije civilnog društva Institut za istraživanje korupcije Kareja obeleženmo je juče svečano, u prostoru Medijskog skloništa u Pančevu. U sklopu proslave održan je i Otvoreni antikorupcijski sastanak, kome je prisustvovalo nekoliko građana i dva medija.

„Od 2019. do danas Kareja je prošla put od nepoznate, za neke i organizacije koja je zalutala u civilno društvo. U potrazi za istinom hodali smo po prašnjavim i putevima punih rupa, negde i po trnju; trpeli smo žeđ i studen, prekore i podsmehe i nismo odustali“, navode iz Kareje.

Dodaje da je Kareja postala jedan od lidera u civilnom društvu u oblasti antikorupcije, što dokazuje i više realizovanih antikorupcijskih projekata, tri objavljene publikacije, od koji se „Oči u oči sa političkom korupcijom“, kao i ukupno 25 promocija u 11 gradova.

„Realizovali smo i jednu monodramu o političkoj korupciji i nama – Vedetu. Uspostavili smo Autohtonu školu vladavine prava – Kukulovce 2020, kao vid narodnog učenja. Sa ponosom ističemo međunarodni antikorucijski projekat koji je u toku“, dodaju iz Instituta za istraživanje korupcije Kareja.

Takođe, ta organizacija učestvovala je i u konsultacijama sa Sekretarijatom MUP-a u vezi izrade Nacrta zakona o unutrašnjim poslovima, ali i u Radnoj grupi Ministarstva pravde za izradu Nacrta Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije u Srbiji za period od 2013 – 2028. godine.

„Na kraju, sami sebi za rođendan želimo ono što ni jedna organizacija ne bi poželela: da u budućnosti ne postojimo! To je naša vizija, jer u budućnosti koju vidimo za organizacije kao što je naša neće biti posla. Srbija će biti zemlja vladavine prava, a politička korupcija iskorenjena“, poručuju iz Kareje.

(Autonomija, foto: Kareja)