Skip to main content

Kanada: Napadi na crkve nakon pronalaska grobova djece

Planeta 04. јул 2021.
2 min čitanja

Nakon otkrića neoznačenih grobova djece u bivšim crkvenim internatima u Kanadi, sve učestaliji su i napadi na crkve ispisivanjem grafita i prskanjem crvene boje na ovim bogomoljama.

Samo jedna od meta napada je i katolička crkva St. Luke u gradu Calgaryju.

Policija Calgaryja pokrenula je istragu o skrnavljenju najmanje 11 crkava u tom gradu, prenosi Anadolija.

Na nekoliko različitih lokacija u Kanadi do sada je pronađeno ukupno 1.148 neoznačenih grobova djece domorodačkih zajednica u nekadašnjim crkvenim internatima kojima je upravljala Katolička crkva.

Prema podacima Komisije za istinu i pomirenje Kanade (TRC), samo u provinciji Saskatchewan 24. juna je otkriven ukupno 751 dječji grob.

Krajem maja su pronađeni posmrtni ostaci 215 djece, neke u dobi od tri godine, zakopani na mjestu nekadašnje škole za domorodačku djecu.

Riječ je o učenicima škole Kamloops Indian Residential School u Britanskoj Kolumbiji, zatvorenoj 1978. godine, a njihovi su ostaci pronađeni uz pomoć posebnog radara.

Također, 30. juna su pronađena još 182 posmrtna ostatka u neoznačenim grobovima, ovaj put u bivšem internatu misije Sv. Eugena u Britanskoj Kolumbiji.

To je treći bivši indijanski internat kojom je upravljala Katolička crkva, u kojem su u proteklim sedmicama prijavljeni neoznačeni grobovi.

Škola je otvorena 1912. godine, a zatvorena 1970. godine.

Djeca Prvih naroda, kako u Kanadi nazivaju autohtono stanovništvo, između sedam i 15 godina oduzeta su porodicama i prisiljena pohađati internat misije Sv. Eugen, blizu Cranbrooka.

U jeku rasprava o pronađenim posmrtnim ostacima 1.148 neidentificirane djece u krugu tri crkvene škole s internatima u kanadskim provincijama Britanska Kolumbija i Saskatchewan, pojavile su se i tvrdnje da su u krugu Crkvene škole Mohawk u Brantfordu, u kanadskom Ontariju, spaljivani posmrtni ostaci djece.

Prvi crkveni internat u Kanadi otvoren je 1820-ih, širom zemlje ih je postojalo 139.

Posljednji je zatvoren 1996. godine.

Cilj tih škola je bio da učenici iz indijanske zajednice usvoje kulturu bijelaca.

U crkvenim internatima, gdje je boravilo više od 150.000 lokalne djece koja su nasilno oduzeta od porodica, većina je bila izložena fizičkom, seksualnom i psihološkom nasilju, o čemu svjedoče preživjeli.

Šestogodišnja istraga nad kanadskim sistemom rezidencijalnih škola, koji je nasilno odvajao domorodačku djecu od njihovih porodica, utvrdila je 2015. godine kako je taj u međuvremenu ukinuti sistem predstavljao “kulturni genocid”.

U izvještaju se dokumentira strašno fizičko nasilje, neuhranjenost i druga zvjerstva kojima su mnoga djeca koja su pohađala te škole bila izložena.

Kanadska savezna vlada službeno se izvinila žrtvama 2008. godine zbog onoga što se dogodilo u crkvenim internatima, gdje je hiljade djece umrlo od gladi, hladnoće i medicinskih eksperimenata.

(Al Jazeera, foto: Pixabay)