Skip to main content

Kamberi: Brnabić poručila Albancima da budemo srećni što smo živi

Info 30. avg 2023.
< 1 min čitanja

"Stotine Albanaca su maltretirani, pretučeni i opljačkani od strane srpskih snaga bezbednosti, a da niko nije kažnjen zbog toga“

Narodni poslanik iz Bujanovca Šaip Kamberi kazao je da je premijerka Srbije Ana Brnabić sa Strateškog foruma na Bledu zapravo poručila Albancima u Srbiji: „Ne tražite prava, dovoljno je što vas ne ubijamo“.

Kako prenosi portal Bujanovačke, Kamberi je rekao da je premijerkina poruka da Albanci u Preševskoj dolini „imaju prava“ jer ih niko ne „ubija“, dok Srbi na Kosovu to nemaju.

„To je nastavak zvanične politike dvostrukih standarda Srbije u odnosu prema manjinama i uskraćivanje osnovnih prava manjina na njenoj teritoriji, dok za svoju manjinu na Kosovu teži da gradi standarde koji ne postoje ni u jednoj drugoj zemlji“, naveo je Kamberi.

Po njegovim rečima, tvrdnje premijerke da „niko ne puca u Albance u Preševskoj dolini“ nisu istinite.

„Samo u periodu NATO bombardovanja 1999. godine, u opštini Preševo, teritoriji pod apsolutnom kontrolom srpskih snaga bezbednosti, ubijeno je 11 albanskih civila, za koje niko ne odgovara. U opštini Bujanovac tokom 2000. godine ubijeno je još 13 civila. Stotine drugih Albanaca su maltretirani, pretučeni i opljačkani od strane srpskih snaga bezbednosti, a da niko nije kažnjen zbog toga“, kazao je Kamberi.

Dodao je i da je i tokom 2003. i 2009, da bi se stvorila situacija opšte nesigurnosti, uhapšeno na desetine Albanaca pod lažnim optužbama za „terorizam i ratne zločine“, koji su, nakon što su mesecima i godinama držani u pritvoru, oslobođeni optužbi.

(Beta, foto: N1)