Skip to main content

Kalezić: Najava molebana i narativ crkve opasnost je po čitavo društvo

Jugoslavija 06. okt 2022.
2 min čitanja

"Moramo svi da uradimo ono što možemo kako bismo odbranili ljudska prava"

Član Odbora Montenegro prajda Danijel Kalezić kazao je da nije iznenađen namjerom Crkve Srbije da se molebanom suprotstavi održavanju te manifestacije u Podgorici. Gostujući u emisiji “Drugačija radio veza”, navodi da ne bi trebalo dopustiti da se ovakav narativ nastavi, jer je opasan po čitavo društvo.

“Narativ koji je, sa jedne strane, krenuo od crkvene kampanje, a sa druge strane kroz narative pojedinih političkih prtija koje su povezane sa crkvom”, objašnjava Kalezić.

“Takav narativ je opasan po čitavo društvo, ne samo za pripadnike LGBTIQ zajednice. To je narativ usmjeren protiv ljudskih prava”, upozorava Kalezić.

Kalezić procjenjuje da su i institucije zakazale u zaštiti prava LGBTIQ osoba, te dale Crkvi Srbije širinu da širi mržnju prema njima.

“Imamo slabe institucije. Da imamo jake institucije njihovo postupanje bi se zasnivalo na poštovanju zakona i ko god bi ih vodio mogao bi da ih vodi samo na način poštovanja onoga što piše u zakonu, kako i treba da bude. To, nažalost, nije tako u Crnoj Gori”, navodi Kalezić.

On vjeruje da će u subotu, za kada je zakazan Montenegro prajd u Podgorici, proći sve kako treba. Kaže, takođe, da su apsolutno sigurni u Upravu policije kada je posrijedi bezbjednost učesnika te manifestacije, ali napominje da ” ljudska prava LGBTIQ populacije ne počinju i ne završavaju na Prajdu.

“U tom kontekstu ne mogu da kažem da naše institucije rade sve kako treba”, navodi Kalezić.

Komentarišući izjavu američkog ambasadora Kristofera Hila, koji je učestvovao na Europrajdu u Begradu i čestitao Srbiji na “bezbednom i uspešnom” Europrajdu koji, kako je naglasio, potvrđuje evropsku budućnost Srbije, Kalezić ocjenjuje da je takva izjava “dio pokušaja da se vlasti u Srbiji podrže da odaberu put ka Zapadu”.

On, međutim, smatra da Srbija, odnosno njene institucije, kada je posrijedi Europrajd, nijesu uradile posao kako treba.

Kalezić poručuje da bez borbe za ljudska prava možemo da budemo samo poraženi.

“Mi smo sada u kriznom momentu, u momentu kada moramo svi da uradimo ono što možemo kako bismo odbranili ljudska prava, jer ovo što se dešava nama u Crnoj Gori sada, što se dešavalo u Srbiji, što se dešava sa pravima žena u Poljskoj, u Mađarskoj, sada najvjerovatnije u Italiji, čak i u SAD-u, kada je posrijedi pravo na abartus, je nešto što će neminovno, ukoliko ne ustanemo svi zajedno, samo da nastavi na ostale društvene grupe i u krajnjem dovede do urušavanja demokratije”, navodi Kalezić.

Pravo na slobodu vjeroispovijesti je neupitno, ali je zloupotreba tog prava je nešto drugo, kaže Kalezić.

“U odnosu na naša ljudska prava i svaka druga ljudksa prava govorimo o zloupotrebi položaja moći, o neadekvatnom postupanju institucija i kalkulacijama koje se prave između vjerskih organizacija i političkih partija zarad ostvarivanja različitih političkih ciljeva”, kaže Kalezić.

Kalezć navodi da bi voli da smo “jedno sekularno drzuštvo u kojem će se svako držati svog dijela posla i odgovarati ako prekrši zakon”.

“Vjeronauka može da se praktikuje u okviru vjerskih organizacija, to pravo je neupitno. Postoje i dvije škole za koje je dato skoro millon eura, nejasnom procedurom. Volio bih da se nadležne institucije pozabave time kako je do toga došlo, da li su procedure ispoštovane”, naveo je Kalezić.

Kalezić, takođe, ukazuje da su politika i crkva, odnosno vjerske organizacije, mada ne bi trebalo, vrlo isprepletane, pa poruke koje imamo samo su, kaže, dio pokušaja da se pomogne desničarskim snagama da se domognu vlasti.

Kalezić je pozvao sve one koji se zalažu za poštvanje ljudskih prava da dođu u subotu na Montenegro prajd.

“Mi se borimo za društvo u kojem ćemo svi biti jednaki, za zdravo duštvo. Mi ne provociramo bilo koga”, poručio je Kalezić.

(Antena M)