Skip to main content

Kacin: Srbija da ne dozvoli ukidanje vizne liberalizacije

Info 08. maj 2011.
< 1 min čitanja

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin poručio je nadležnim institucijama u Srbiji da preduzmu sve mere kako bi se zaustavio priliv lažnih azilanata iz Srbije u zemlje Evropske unije, kako ne bi bila ukinuta odluka o viznoj liberalizaciji. 
„Lideri Srbije moraju se pobrinuti i da prva velika izvojevana pobeda na putu evropskih integracija – ukidanje viznog režima sa zemljama Šengena – ne bude opovrgnuta”, naveo je Kacin u autorskom tekstu za današnji novosadski Dnevnik. 
Prema njegovim rečima, odgovornost takođe leži i na civilnom društvu i medijima,  koji moraju da povećaju svest o tome šta vizna liberalizacija znači.
Kacin je ocenio da na Zapadnom Balkanu delovi političke elite još uvek „sanjaju prošlost, umesto da rade na približavanju budućnosti od koje beže”.
„Srbija ima velike potencijale i mogućnost da postane motor evropskih integracija regiona. To ona u ovom trenutku nije. Ljudski, politički i ekonomski resursi Srbije nisu iskorišćeni, što onemogućava zemlju da krene punom brzinom ka članstvu u EU”, ocenio je Kacin.
Dodao je da su napravljeni i važni pomaci, poput početka dijaloga između Beograda i Prištine, otvaranja kancelarije Vojvodine. „Multikulturna i ekonomski napredna Vojvodina je jedan od najvećih aduta Srbije”, poručio je Kacin.
Prema njegovim rečima, „uslov svih uslova” za evropske integracije Srbije je privođenje haških begunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića.
Kacin je još ocenio da Beograd ovih dana šalje kontradiktorne poruke koje stvaraju utisak da Srbija podržava trenutnu politiku rukovodstva Republike Srpske, koja direktno vodi u izolaciju i nestabilnost.

(Beta)