Skip to main content

Jutarnji list: U Hrvatskoj niko ko je vakcinisan nije umro od Kovida-19

Jugoslavija 08. јул 2021.
< 1 min čitanja

U Hrvatskoj njedna osoba koja je vakcinisana nije umrla od posledica zaraze koronavirusom, pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, piše danas zagrebački Jutarnji list.

Analiza je napravljena na osnovu podataka o svim osobama vakcinisanim do 10. maja, njih ukupno 882.120, čiji je status proveren tri nedelje kasnije, odnosno 1. juna, prenela je agencija Hina.

Od svih vakcinisanih osoba, nakon primljene prve doze zarazile su se 8.423, što je nešto manje od jedan odsto ukupno vakcinisanih. Nakon potpune vakcinacije, odnosno primljene obe doze, obolelo je 1.146 osoba.

Od osoba koje su primile dve doze vakcine, hospitalizovano je 149, odnosno 13 odsto onih koji su oboleli uprkos vakcinaciji, a od onih koji su primili jednu dozu, a ipak se zarazili, na bolničko lečenje je upućeno oko devet odsto.

Nije umrla nijedna osoba, što nedvosmisleno upućuje na to da je vakcinacija najsigurnija zaštita, piše Jutarnji list.

Miroslav Venus, predsednik Hrvatskog epidemiološkog društva, izjavio je da je bilo očekivano da će se manji deo vakcinisanih građana razboleti, što je slučaj sa svim vakcinama, ali da je ključno da vakcina štiti od smrti, teških oblika bolesti i intenzivne nege.

„Ovo je dokaz za sve samoprozvane stručnjake, ovo je praktično iskustvo za sve one koji smatraju da vakcina nije dovoljna istražena. Da je kovid bio hunjavica ili blaga temperatura, ne bi ni trebala vakcina. Ja se prvi ne bih vakcinisao da je to bio nivo ove bolesti, ali ovo je smrtonosna bolest“, rekao je Venus za Jutarnji list.

(Beta)