Skip to main content

Juratović: Situaciju na Kosovu rešavati s Kvintom, a ne da ‘kurta i murta’ sugerišu šta treba

Info 27. сеп 2023.
3 min čitanja

"Vučić je od sebe napravio cara, struktura oko njega se osamostalila i ništa više nije pod kontorolom"

„Dan žalosti u Srbiji je loš signal, neukusno je proglasiti Dan žalosti na teroristički akt, a teroristički akt je postao kada je poginuo policijac. Tako da je neukusna uopšte cela priča u tom kontekstu“, ocenio je šef Komiteta za Zapadni Balkan nemačkog Bundestaga Josip Juratović u emisiji „Iza vesti“

Povodom incidenta u selu Banjska na severu Kosova, u kojem su ubijeni jedan policajac Kosovske policije i trojica napadača, Vlada Srbije je sredu, 27. septembar proglasila Danom žalosti.

I ubijeni Srbi su, kaže Juratović, žrtve. „Oni su žrtve jer se radi o ljudima, mlađim osobama, koji su žrtva jedne pogrešne politike, pre svega politike Aleksandra Vučića“, kaže.

Govoreći o tome kako se Srbija vidi iz ugla Nemačke, Juratović je rekao:

„Ja bih rekao da je 90 posto mojih kolega već dugo smo mišljenja da je VUčić izgbio kontrolu u Srbiji, ne samo zbog ovoga na Kosovu, već i kad se vide demonstracije, to pokazuje da društvo u Srbiji ne može više da se nosi s tom politikom“, ocenjuje Juratović.

Ponašanje vlasti je, kaže, očekivano.

„To su klasični potezi – da bi se unutrašnje stanje maskiralo, onda se kreće sa međunarodnim problemima, pre svega sa teorijom ‘svi su protiv nas’, ‘mi moramo sada biti solidarni’, manje-više se štiti jedna politička garnitura od svog pada. A neminovno je, vlada je izgubila kontrolu nad društvom, i njihova politika više nema smisla, to je jedna mučna borba za opstanak na vlasti, kao što je nekada vodio politiku i Milošević“, naglasio je Juratović.

O tome kolike su razmere ove krize, nemački poslanik kaže da se „institucije moraju stabilizovati“.

„Mi smo svesni da su Srbi kao narod najbrojniji narod na Zapadnom Balkanu i to se ne sme zanemariti. Iskustvo iz nemačke istorije nam je pokazalo da se mora sa oprezom raditi s narodima koji su izmanipulisani i kojima se govori da su žrtve i da su svi protiv njih, na tu političku notu su igrale politike Srbije, pre svega sada aktuelna politika Vučića“, mišljenja je Juratović.

Svesni su, kaže, da su Srbi jako bitan faktor za stabilnost u regionu.

„Pokušavali smo da se Srbija pretvori u funkcionalnu državu, očigledno nam to nije uspelo, i sada moramo gledati kako ćemo na drugi način stabilizovati Srbiju, ne sme nam se desiti da Srbija ode u anarhiju. Ali smo svesni da politička struktura nema više kontrolu nad stvarima“, kazao je.

A koji je to drugi način?

Prema rečima Juratovića, sada se „mora razgovarati sa institucijama u Srbiji koje još postoje, koje imaju moć i koje će moći da drže društvo, da se stabilizuje Srbija iznutra“.

„Treba stabilizovati institucije, one treba da profunkcionišu, to sve vreme govorim, pomoć Srbiji u vidu blanko čekova, novca, bez uslovljavanja, to će dovesti do autokratije. Vučić je od sebe napravio cara, struktura oko njega se osamostalila i ništa više nije pod kontorolom. To je samo još ta emocija koja se širi, ta teorija žrtve mora stati, narod je izmanipulisan, a to mora stati“, naglasio je Juratović.

Juratović smatra da se situacija na Kosovu sada treba rešavati samo u saradnji s Kvintom.

„To mora stati kroz strukture iz Srbije koje će sarađivati s Kvintom. Mislim da ni EU nema više tu prostora“, smatra Juratović.

Srbi se, kaže, moraju uključiti u institucije na severu Kosova.

„I na Kosovu se mora početi nova politika sa Srbima, izgradnja društva u koje će biti uključeni Srbi. U Hrvatskoj imate SNV recimo, sve je otvoreno ako će biti uključeni pravi ljudi. Ako se neće praviti krivi kompromisi… I mora biti samo uz Kvintu, treba prestati da tamo neki kurta i murta sugerišu šta treba i kako raditi“, izjavio je Juratović.

(tekst i foto: N1)