Skip to main content

Junajted Media: U Srbiji ne postoji štamparija koja bi prihvatila štampanje lista 'Nova'

Info 20. apr 2021.
< 1 min čitanja

Međunarodna kompanija Junajted Media (United Media) saopštila je danas da „kao posledica kontrole medija od strane vladajućeg establišmenta, strah i autocenzura su se toliko duboko uvukli u svaku poru društva da 2021. godine u celoj Srbiji ne postoji štamparija koja bi prihvatila posao štampanja novog dnevnog lista ‘Nova’, koji je zamišljen kao alternativa postojećoj slici u štampanim medijima“.

„Dva meseca trajali su pregovori sa kompanijama čija je osnovna delatnost štampanje novina i magazina. Politika, Borba, Ringier Aksel Springer, Color Press, Grafoprodukt, uz različita objašnjenja, nisu prihvatili novi posao“, navodi se u saopštenju.

Iz Junajted Media navode da je njihov zahtev odbijen na različite načine „od ćutanja, rečenice da ‘nemaju kapaciteta za taj posao’, preko ‘trenutno pokvarenih mašina'“ a da su retki oni koji su otvoreno izgovorili „da se plaše reakcije vlasti“.

„Ovim se samo potvđuje da u Srbiji ne postoji medijski pluralizam. Vlast je već preuzela uređivačku kontrolu nad svim televizijama sa nacionalnom frekvencijom, državna kompanija Telekom u više navrata je koristila ogromna sredstva kako bi ulaganjem u infrastrukturu, i akvizicijama drugih operatora uspostavila dominaciju nad kablovskim kanalima“, navodi se u saopštenju.

Junajted Media navodi da je „na medijskoj sceni Srbije uspostavljen potpuni monopol države a kampanja za gašenje par preostalih slobodnih medija, među kojima su televizije N1 i Nova S, konstantno se vodi“.

U saopštenju se navodi da su zbog stanja medijskih sloboda u Srbiji zabrinutost izrazile kroz svoje izveštaje i domaće i međunarodne organizacije, kao i da je „zato još važnije da se ne utišaju poslednji glasovi nezavisnog novinarstva, da građani imaju pristup slobodnim, profesionalnim medijima i istinitim informacijama, i da se dnevni list ‘Nova’ uskoro pojavi na kioscima širom zemlje“.

(Beta)