Skip to main content

Jukom tužio Ratka Dmitrovića i NN lica zbog pronevere pet miliona evra

Info 22. нов 2023.
< 1 min čitanja

Prijava podneta Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv svih osoba koje su učestvovale u raspoređivanju ovih sredstava

Komitet pravnika za ljudska prava (Jukom) podneo je krivične prijave zbog izvlačenja najmanje pet miliona evra na konkursima Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, tokom 2021. godine.

Jukom je krivične prijave podneo na osnovu nalaza istraživanja BIRN-a i Građanskih inicijativa, koje je pokazalo da je mreža fantomskih organizacija lažirala izveštaje i izvlačila milione iz budžeta na javnim konkursima, namenjene mladima, porodicama i ženama.

Katarina Golubović iz Jukoma rekla je na konferenciji za medije da je prijava podneta Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv svih osoba koje su učestvovale u raspoređivanju ovih sredstava, počev od bivšeg ministra Ratka Dmitrovića, preko NN lica koja su bila u konkursnim komisijama.

„Nije nam poznato ko su bili članovi komisija, jer su u jednom trenutku te informacije nestale sa zvaničnog sajta. U svakom slučaju ovo jeste lak zadatak za Tužilaštvo za organizivani kriminal“, kazala je Golubović.

Dodala je da je prijava podneta i protiv svih zakonskih zastupnika organizacija za koje se utvrdilo da nisu ispunjavale uslove konkursa, a koje su lažno prikazivale činjenice što je bilo od odlučujućeg značaja za dobijanje sredstava na konkursima.

„Postoje tačno određena lica za koja smo ustanovili da su u sistemu, i da su vezivna tačka za sva ova udruženja na konkursu. Za njih je podneta krivična prijava za krivično delo trgovina uticajem“, objasnila je Golubović.

Ocenila je da je pozitivno to što su danas dobili informaciju da je tužilaštvo počelo da postupa po ovoj krivičnoj prijavi.

(N1)