Skip to main content

JOŽEF KASA: Beograd gura Vojvodinu u secesiju

Autonomija 18. нов 2009.
3 min čitanja

Jožef KasaNekadašnji lider Saveza vojvođanskih Mađara, a danas počasni predsednik te stranke, Jožef Kasa, razočaran je načinom polemike i atmosferom koja je pratila izradu vojvođanskog Statuta. On u intervjuu za portal www.autonomija.info ističe da se zbog takvog tretmana i predloženog Statuta i pokrajinskih institucija danas osećaju poraženima svi koji su 5. oktobra verovali u brzu demokratizaciju društva.
– Poražavajuće je to što se proteklih trinaest meseci dešavalo sa vojvođanskim Statutom, jer to, između ostalog govori da živimo u zemlji koja uopšte i ne obećava demokratizaciju društva. I ako se vratim devet godina unazad, mogu samo sa žaljenjem da konstatujem da trenutno vladajuća politika u Srbiji nije tekovina petooktobarskog prevrata. Naš cilj bile su ozbiljne i korenite društvene promene, brza demokratizacija društva, privredni razvoj i ulazak u Evropsku uniju. Od toga se do danas gotovo ništa nije ostvarilo, a ono što meni pada najteže jeste to što se u glavama najvećeg dela našeg društva ništa ne menja. Još uvek Beograd priča o secesiji Vojvodine, iako Vojvodina nikad nije želela otcepljenje od Srbije.
Mogu li takve optužbe za separtizam dovesti do jačanja animoziteta i radikalnije polarizacije javnosti u pokrajini?
– To je moguće. A čini se kao da neko namerno i radi na tome da zaista dođe do radikalizcije političke i šire javnosti u Vojvodini, i da zaista dođe do organizovanja pobornika sceseije. Ali, to se neće desiti zahvaljujući nacionalnim manjinama, pogotovo ne Mađarima, nego će srpska omladina pokrenuti to pitanje onog trenutka kad im se prelije čaša zbog stalnog preispitivanja lojalnosti Vojvođana državi Srbiji i gnusnim optužbama za separatizam.
Kako vidite držanje pokrajinske administracije koja je u „završnici“ ipak pristala na izmene Statuta i to u dva navrata?
– Tempo diktira centrala iz Beograda i vladajućoj partiji i vladajućoj koaliciji u Vojvodini. Istina je da su odavde išle poruke kako se neće prihvatiti nikakve izmene Statuta, po bilo koju cenu. A u tome su prednjačali i moji iz SVM-a. Na kraju, skrojen je Statut koji je ipak korigovan. Nisam protiv kompromisa, jer sam svestan toga da se mora uvažavati realno stanje u državi, ali u svemu postoji mera – i u busanju u prsa i u uzmicanju pred nalozima s vrha. Uopšte nije suštinsko pitanje status Novog Sada. Može Novi Sad biti samo administrativni centar, ali će se ipak zvati glavni grad, i obrnuto. Ključno je zapravo pitanje izvornih prihoda pokrajine. A mi ovde slušamo priče kako je to nešto što Beograd treba nama da daje. To nije istina! Mi dajemo Beogradu! Vojvođani ostvaraju dohodak i uplaćuju porez u centralnu kasu, iz koje nam se mora vratiti deo koji nam pripada. To je suština!
Ali, ovim aktima ipak nisu rešeni izvorni prihodi, već je to prepušteno nekom posebnom zakonu o finansiranju APV koji tek treba da se utvrdi?
– To znači da je izostavljena suština Statuta. Džaba i glavni grad i neke druge stvari, ako je ključ trezora u Beogradu.
Koliko je sam ustavni okvir doprineo ovim preganjanjima oko Statuta?
– Ustav koji je na snazi donet je na brzinu i bez javne rasprave, odnosno bez demokratske procedure. I zato se ne može govoriti da on ima legitimno utemeljenje. Ali, i on je bio korak napred u odnosu na Miloševićev Ustav. Izgleda da smo primorani da tako malim koracima činimo pomake ka demokratskom društvu. Tako i ovaj Statut i zakon o nadležnostima vidim tek kao mali korak napred u odnosu na omnibus zakon iz 2002. godine, jer se prenosi još deo poslova sa centralne vlasti na pokrajinu. Ali, to je ipak daleko od onog što bi ličilo na pravu autonomiju, koja može biti ostvarena jedino ustavnim promenama. Nadam se da će i do tog koraka ipak nekad doći.
Kako se osećate kad ovih dana čujete slavodobitne poruke socijalista kako su u korigovanju Statuta porazili autonomaše?
– Ma, to je jadno! Oni koji su pre devet godina poraženi sad svima nama dele lekcije. A oni su ti koju su celu zemlju 90-tih godina doveli do propasti, koji su generisali raspad Jugoslavije, ratove, ubistva, etnička čišćenja… Oni sad pričaju da su pobedili autonomaše!?

(www.autonomija.info)