Skip to main content

Jovo Bakić: Opozicija je odavno deo režima, i nju će ljudi juriti po ulicama

Info 21. jul 2023.
2 min čitanja

"Od postojeće opozicije ne očekujem ništa"

Sociolog Jovo Bakić izjavio je da je opozicija u Srbiji “odavno deo režima”.

“Kao i za tzv. proevropsku opoziciju, tako i za ‘patriotsku’ desnicu važi da je odavno deo režima”, rekao je Bakić za beogradski Danas.

Dodao je da se ta “rđava opozicija” do 2016. uglavnom nalazila i formalno u službi režima, a onda su “rešili, ili im je možda naloženo”, da se stave na čelo „opozicije“, u službi “jednog nepomenika ili nekih vanustavnih nalogodavaca”.

“Naime, ovde nije reč o vlasti u ustavno-parlamentarnom sistemu s kojom ima smisla razgovarati i praviti neke sporazume. Naprotiv, kada s jednim autoritarno-kriminalizovanim režimom stvorite bilo kakav dogovor ili sporazum, osim ako nije reč o pregovorima o bezuslovnoj predaji u cilju suđenja, vi pravite dogovor s nepomenikom upletenim u organizovani kriminal koji je svima nama oteo republiku. Da li razuman opozicionar to može da uradi? Može ili ako je korumpiran ili ako je ucenjen ili i jedno i drugo”, kazao je Bakić.

Dodao je da od postojeće opozicije ne očekuje ništa.

Prema njegovim rečima, takva “opozicija” treba da ima u vidu da “nepomenik i njegove najbliže sluge nisu jedini koji bi mogli da budu jureni po ulicama”.

“No, mnogo je važnije saznanje da smo kao društvo živi. Utoliko postoji nada, iako veoma krhka, da ćemo valjda uspeti da proizvedemo u politici nešto što vredi; ako to ne bismo uspeli, onda nam nema spasa. U slučaju neuspeha možemo da se prepustimo još okrutnijem iživljavanju osionih režimskih političara i kapitalista, te mirnom demografskom izumiranju”, kazao je Bakić.

Ocenio je da desničarska ideologija usmerava društvo Srbije već decenijama, vodeći ga “ravno u provaliju”.

Na pitanje kakva je budućnost protesta u Srbiji, Bakić je rekao da je “svašta moguće u ovakvom tipu režima”.

“Čak i ako protesti zamru najesen, svakako će se probuditi s novom silinom prvom sledećom prilikom kada režim nepomenika napravi neku grešku ili kada se u društvu dogodi nešto što će biti dovedeno u vezu s nepomenikom. sve ovo proizvodi gnev i on će se na ovaj ili onaj način izliti na ulice naših gradova”, rekao je on.

(Autonomija/Danas)