Skip to main content

Jovica Đukić: Dajte nam naplatu poreza

Izdvajamo 25. дец 2011.
2 min čitanja

Pokrajinski sekretar za finansije Jovica Đukić izjavio je da je projektovanim budžetom APV za 2012. godinu ispoštovan ustavni minimum za Vojvodinu, kao i uslov da se tri sedmine budžeta ulože u kapitalne investicije. On je, međutim, za „Dnevnik“ rekao da od predviđenih 65,19 milijardi dinara u pokrajinskoj kasi transferi za plate zaposlenih u obrazovanju i za lokalne samouprave iznose 36,5 milijardi dinara, te da bez ovih transfera, koji čine 56 odsto ukupnih sredstava planiranih u vojvođanskoj kasi, realni budžet Vojvodine za narednu godinu iznosi 28,6 milijardi dinara.

– I sa tih 28, 6 milijardi Pokrajina praktično autonomno raspolaže – kazao nam je Đukić. Objašnjavajući zbog čega se u koncipiranju pokrajinskog budžeta za narednu godinu od prvobitno najavljenih 56 milijardi dinara došlo do iznosa od 65 milijardi, Đukić je naveo da je u međuvremenu postignut dogovor s Republičkom vladom na osnovu kojeg je omogućen veći iznos za kapitalne investicije.

Đukić je ukazao da je važno zakonski regulisati finansiranje APV, čime bi se, kako kaže, izbegli problemi, ali i omogućilo dugoročnije planiranje na pokrajinskom nivou.

– Najbolje rešenje bi bilo da niži organi vlasti ne zavise od transfera, već da se na osnovu odgovarajućih procena njima dodele određeni porezi, čime bi se povećala i odgovornost lokalnih i pokrajinske vlasti i u ubiranju prihoda i u planiranju budžeta. Ubeđen sam u to da bi Pokrajina mogla više da ubere od poreza na zarade i poreza na dobit preduzeća da je njihovo prikupljanje u našoj ingerenciji. Kao što se pokazalo da lokalne samouprave više naplaćuju od poreza na imovinu nego što je to činila Republika do pre neku godinu kada je to bilo u njenoj nadležnosti – ocenio je Đukić, dodavši da bi takva podela poreza olakšala i posao republičkih organa vlasti, ali i da bi to bilo dobro zbog „relaksiranja političkih odnosa između ovih nivoa vlasti“.

Naš sagovornik je poručio i da više nema alibija za prolongiranje donošenja zakona o finansiranju APV, s obzirom da je proces usvajanja zakona iz evropske agende u ovoj fazi okončan. Ipak, smatra da je utvrđivanje tog zakonskog predloga obaveza republičke, a ne pokrajinske vlade, ali u saradnji dva nivoa vlasti.

Pokrajinski sekretar za finansije izjavio je da su u pokrajinskom budžetu za 2012. godinu prvi put planirana izdašnija sredstva za agrar,  navodeći da je, tako, resoru poljoprivrede opredeljeno šest milijardi dinara i još dodatnih tri milijarde namenjenih za navodnjavanje, koje treba da obezbedi resorno republičko ministarstvo. To, kako je naveo, čini trećinu realnog budžeta APV, odnosno onim kojim Pokrajina raspolaže kad se oduzmu transferi lokalnim samoupravama i obrazovanju.

Istakao je da je i u 2012. godini Fondu za kapitalna ulaganja namenjeno oko deset milijardi dinara, od kojih će deo biti plasiran i za izgradnju Žežljevog mosta – oko 400 miliona, a deo od oko 700 miliona dinara za isplatu rate kredita za realizaciju 102 projekta u APV nastalog na osnovu aranžmana koji je zajedno sa republičkim Fondom za razvoj zaključen s komercijalnim bankama.

Po njegovim rečima, u ovoj godini APV je već izdvojila oko 200 miliona dinara za Žeželjev most. Poručio je i da će u narednoj godini pre isplate predviđenih 400 miliona iz pokrajinske kase od Republike zatražiti objašnjenje zbog čega nisu započeti radovi na tom projektu, iako su shodno dogovoru i APV i grad Novi Sad uplatili predviđeni avans. Dodao je da će biti nastavljeno finansiranje programa zapošljavanja, za koje će biti izdvojeno 316 miliona dinara, za razvoj novih tehnologija namenjeno je oko 300, za zdravstvo 400, a za privredu 540 miliona dinara.

(Dnevnik)