Skip to main content

Jovanović: Harčenko sveprisutni nadzorni organ u Srbiji

Građani 26. okt 2022.
2 min čitanja

Ambasador Rusije u Beogradu, Aleksandar Bocan-Harčenko, koji se često sastaje sa zvaničnicima Srbije, ponaša se kao sveprisutni nadzorni organ u toj zemlji, ocijenio je za Gradsku RTV predsjednik Foruma za bezbjednost i demokratiju u Srbiji, Milan Mića Jovanović.

Dodaje da Beograd više vjeruje Rusiji, nego Zapadu i da je upitno koliko je ministara u novoj Vladi Srbije proevropski orjentisano.

Srbija više vjeruje garancijama Moskve u dijalogu sa Kosovom, iako je Rusija, kaže Jovanović, država sa urušenim međunarodnim i moralnim kredibilitetom.

“Danas smo opet čuli da je na početku ove nedelje predsednik Srbije obećao kome, ako opet ne ruskom ambasadoru Harčenku koji se ovde već neskriveno ponaša kao svudprisutni ruski nadzorni organ u Srbiji, da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji, ma koliko Evropska unija od nje to tražila u kontekstu usaglašavanja sa spoljnom politikom EU”, ističe Jovanović.

Tome, dodaje, svjedoči i to što Srbija nije učestvovala na konferenciji Krimske platforme u Zagrebu.

“Ali javnost u Srbiji je za nju saznala tek kad su parlamentarci iz celog sveta, iz više od 40 zemalja i sa pet kontinenata, počeli da se okupljaju u Zagrebu. A baš u danu kada je mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić podnosila ekspoze o budućoj politici Vlade Srbije, pojaviće se zapisnik sa sastanka održanog čak pre mesec i po, na kome će ruski ambasador u Beogradu Harčenko predsedniku parlamenta izraziti očekivanje Rusije da Srbija ne treba da bude na zagrebačkoj konferenciji”, objašnjava Jovanović.

Reakcija Zapada, odnosno Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, smatra, može biti slična reakciji prema Rusiji. Podsjeća da je, 1992. tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević popustio samo nekoliko sati prije uvođenja sankcija, odnosno, kako kaže – prekasno.

“Srbija sada, s jedne strane, bira između Putinovog sna, da će se EU raspasti – a neće – a sa druge strane, bira svoju javu na evropskom putu, na kom lako može ostati bez podrške EU, podrške koja joj je omogućila sav ovaj napredak kojem se vlasti od 2014. do danas toliko ponose. No, bojim se da će sve ovo tek biti teme za razgovor među građanima Srbije, kad kao nekad budu čekali u redovima za ulje, benzin ili vize. Sasvim svejedno”, ocjenjuje sagovornik Gradske RTV.

Ruski uticaj na Zapadnom Balkanu je bio dramatičan, ali i dramatično potcijenjen od strane Zapada, jer je Rusija kroz medije i sajber napade postigla mnogo više od EU i SAD-a, kako bi formirala svijest javnosti. Stoga je moguće da Zapad povuče poteze kako bi nadigrao Moskvu, koja opstruiše sve integrativne procese Zapadnog Balkana, zaključuje Jovanović.

(Gradski portal, Foto: STUPS karikatura)