Skip to main content

Još uvek nema konačnih rezultata izbora u Novom Sadu, sud odbio i poslednju žalbu opozicije

Vojvodina 21. јун 2024.
2 min čitanja

"S obzirom na to da su svi prigovori odbijeni, Gradska izborna komisija bi trebalo da u nekoliko narednih dana proglasi konačne rezultate izbora"

Viši sud je odbio i poslednju žalbu opozicije. Gradska izborna komisija bi trebalo da u naredna četiri dana proglasi konačne rezultate.

Poslednja žalba opozicione koalicije „Udruženi za slobodan Novi Sad“ odnosila se na ispravku zapisnika za biračko mesto 158.

Opozicija tvrdi da je na ovom biračkom mestu bilo 17, a ne 21 nevažeći listi, kao i da je za listu broj tri trebalo da se napiše da je osvojila 10, a ne devet glasova, dok je lista 11, „Udruženi za slobodan Novi Sad“, trebalo da ima 131, a ne 128 glasova.
GIK je prethodno odbio ovaj prigovor, navodeći da su četiri listića ipak bila nevažeća, što je sada potvrdio i Viši sud.

Svih 68 prigovora koalicije „Udruženi“ su odbijeni. Većina žalbi se odnosila na pojedinačna biračka mesta i tražilo se da se na njima ponovi glasanje. Opozicija je tvrdila da je došlo do kršenja zakona time što je bilo fotografisanja glasačkih listića, kupovine glasova i drugih spornih radnji.

Postojao je i zaseban prigovor koji se odnosio na to da nisu primenjene izmene Zakona o jedinstvenom biračkom spisku i da nisu obrisani svi građani koji su menjali prebivalište posle 3. jula 2023. godine. Jedan prigovor se odnosio i na dešavanja na Novosadskom sajmu, gde se nalazio pozivni centar Srpske napredne stranke. U ova dva prigovora se tražilo ponavljanje glasanja na svim biračkim mestima.

GIK i Viši sud su ovo odbili, uz obrazloženje da „Udruženi“ nisu priložili dokaze.

S obzirom na to da su svi prigovori odbijeni, Gradska izborna komisija bi trebalo da u nekoliko narednih dana proglasi konačne rezultate izbora.

Kako nije bilo usvajanja žalbi i ponavljanja glasanja, očekuje se da raspodela mandata bude kao i nakon saopštavanja preliminarnih.

Podsetimo, prema preliminarnim rezultatima na izborima 2. juna je glasalo 49,27 odsto upisanih birača, odnosno njih 167.047. Nevažećih listića je bilo 3.610, odnosno 2,16 odsto, a četiri liste od 14 su prešle cenzus.

Koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke osvojila je 45 mandata (87.791 glas), dok opoziciona „Udruženi za slobodan Novi Sad“ ima 21 mandat (40.541 glas).

Lista „Heroji – Miša Bačulov“ dobila je tri mandata (6.332 glasa), a Kreni – promeni osam (16.723 glasa).

Savez vojvođanskih Mađara, kao manjinska lista, imaće jedan mandat (2.062 glasa).

Očekuje se da SNS sa ostalim koalicinim partnerima (SPS,SRS, SDP, JS,PS, SVM i drugi) nastavi da vodi Novi Sad jer će imati 46 mandata što je dovoljno za stabilnu večinu.

(Radio 021, foto: Autonomija)