Skip to main content

Jeremić: Ako Vučić pozitivno odgovori na Đilasov predlog, stvara se tehnička koalicija SNS i SSP

Info 12. апр 2022.
2 min čitanja

"Nećemo praviti vaninstitucionalne dogovore"

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da bi, ukoliko bi predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić pozitivno odgovorio na predlog lidera Stranke slobode i pravde (SSP) Dragana Đilasa o ponavljanju beogradskih izbora, to predstavljalo „kreiranje tehničke koalicije SNS i SSP“.

„Narodna stranka neće biti deo te tehničke koalicije, nećemo praviti vaninstitucionalne dogovore“, rekao je Jeremić na konferenciji za novinare u prostorijama Narodne stranke u Beogradu.

Ocenio je da je „privatni razgovor“ Đilasa sa Vučićem „neprihvatljiv“ i dodao da ne veruje da su birači Narodne stranke ali ni liste oko SNS glasali da Vučić i Đilas prave dogovore pre objavljivanja konačnih rezultata izbora za Skupštinu Beograda.

Upitan da li bi posle susreta Đilasa i Vučića odbio razgovor sa liderom SSP, Jeremić je odgovorio odrečno.

„Ne, zašto bih odbio. Razgovaram sa svima koji nisu deo aktuelnog režima“, rekao je Jeremić navodeći da bi to bili nezvanični razgovori pre nego što budu objavljeni konačni rezultati izbora.

On je rekao da ne zna zašto je Đilas „insistirao“ da razgovara sa Vučićem, navodeći da nema dokaza niti bi špekulisao da li su konsultacije oko toga pravljene i „van političkog kruga u Srbiji“, ali „ostavlja sumnju kako je do svega toga došlo“.

Takođe je naveo da za „Narodnu stranku niko nije izdajnik sve dok se ne pokaže suprotno, a vreme će pokazati ko je vera a ko nevera“.

Na pitanje da li bi NS uvela sankcije Rusiji da je u poziciji ili je rano za to pitanje, on je odgovorio da je još uvek rano za to pitanje, „mi svakako nismo u vlasti i ne odlučujemo o tome“.

Pozivajući se na nezvanične informacije iz Gradske izborne komisije, Jeremić je rekao da konstitutivnom sednicom Skupštine grada treba da predsedava Vladeta Janković, kao najstariji kandidat za odbornika.

„Bilo bi normalno da Janković dobije priliku da razgovara sa svim odborničkim grupama i u razgovoru sa njima pokuša da se utvrdi da li postoji većina za formiranje nove gradske vlasti“, rekao je Jeremić.

Govoreći o koaliciji Ujedinjena Srbija, lider Narodne stranke je rekao da ta partija „neće rušiti mostove“ kao i da je „svim srcem“ učestvovala u kampanji kandidata te koalicije Zdravka Ponoša za predsednika Srbije.

Jeremić nije komentarisao Ponoševu odluku da izađe iz Narodne stranke ali i dodao da je ta partija pristala na „mnoge kompromise“ kako bi sačuvala jedinstvo opozicije.

On je negirao pisanje lista Danas da su četiri odbora raspuštena jer su učestvovala u kampanji za izbor Ponoša kao predsednika države, navodeći da je raspušten samo jedan, ali iz drugih razloga.

(Beta)