Skip to main content

JELICA MINIĆ: Srbija 2000. godine ekonomski bila bliža EU nego danas

Građani 28. jul 2023.
3 min čitanja

"Usklađivanje sa evropskom spoljnom bezbednosnom politikom je bolna tačka za Srbiju, jer ona podrazumeva i uvođenje sankcija Rusiji"

Kriza poverenja u Evropsku uniju traje duže vreme i to je slučaj u celom regionu. U Albaniji, Kosovu i Crnoj Gori poverenje je najveće dok je u Severnoj Makedoniji u padu, a u Srbiji je najniže, izjavila je za N1 predsednica Evropskog pokreta Jelica Minić.

Ona je rekla da je vreme pregovora o pristupanju EU u našem regionu znatno duže u odnosu na neke druge zemlje koje su znatno kraće pregovarale.

„Taj proces pristupanja se sve više komplikuje. Rastu standardi u Evropskoj uniji, sve je više pravila i sve ono što mi treba da ispunimo je masivnije. Procena je za Srbiju u 2011. godini bila da nam je potrebno pet godina da postanemo članica. Srbija je u to vreme imala sjajan tim i odlične stručnjake. To se tada jako cenilo u Briselu. Sada su procene takve da ima zemalja u regionu koje su ispred Srbije. Kadrovi, ljudi koji pripremaju Srbiju za EU odlaze i apel iz Brisela je da se oni zadrže“, rekla je Minić.

Ona je objasnila i da sada postoji neka nova ideja, plan, za pristupanje za zemalje Balkana Evropskoj uniji.

„To je ideja faznog pristupanja, pristupanja na primer evropskom tržištu, pa veći pristup fondovima… To su sve elementi koje je Ursula fon der Lajen artikulisala kao neki novi plan za Balkan. Ali mi ne znamo detalje tog plana. Međutim, podrazumeva se da oni koji budu imali bolje rezultate u usvajanju evropskih standarda u vladavini prava će imati veći i bolji pristup svemu. Takođe, usklađivanje sa evropskom spoljnom bezbednosnom politikom je bolna tačka za Srbiju, jer ona podrazumeva i uvođenje sankcija Rusiji. To je sve nešto što je potrebno da bi se Srbija brže kretala EU“, objasnila je Minić.

Predsednica Evropskog pokreta je izjavila da se u Srbiji ne vidi snažna politička volja da se proces pristupanja ubrza.

„U Srbiji se ne vidi snažna politička volja za EU, a ona mora da se vidi sa vrha. Međutim, u Srbiji je stalno prisutan negativan narativ o EU, jaka je propaganda, to se sve sistematski radi i narod ne može da se brani od toga. Kada bi se to promenilo, u stanovništvu bi se jako brzo desio preokret. U ovom trenutku stanovništvo dobija mnogo deziformancija o EU. Primera radi, kada je došlo do liberalizacije viznog režima podrška u stanovništvu je bila veća od 70 odsto, jer je bila stvorena takva atmosfera pa su građani imali pozitivan odnos. Postojala je atmosfera da nam se ta vrata, EU. otvaraju, dobili smo slobodu kretanja i drugo. Medjutim, od tada nije bilo nekih velikih skokova u unapređivanju odnosa EU i regiona. U jednom trenutku je usledio i hladan tuš kada je bilo rečeno da proširenja neće biti, ali su i očekivanja bila veća od onog što se desilo“, rekla je ona.

Minić je navela i da Srbija veoma ekonomski zaostaje za EU, da je dvehiljadite godine bila bliže nego što je danas i da nastavlja da se sve više udaljava.

Ona je istakla i da je situacijija u medijima jako loša.

„U izveštajima Evropske komisije o stanju o medijima više puta je u poslednje dve godine podvučeno da je situacija jako loša. Tražilo se da se obezbedi pravo na slobodno informisanje građana. Ovo što se danas dešava sa novinarima N1 koje više i ne puštaju na događaje je ograničavanje mogućnosti da građani budu informisani i to sve dramatično zaoštrava situaciju“, istakla je Minić.

Ona je naglasila i da je posebno je alarmantno sve što se dešava u parlamentu.

„To treba ozbiljno da nas zabrine. U parlamentu postoji drastična manipulacija, jedno drastično izigravanje ustavnih obaveza parlamenta i to je alarmantan razvoj dogadjaja. Ako se tako nastavi, mi ćemo kao građani biti lišeni bilo kakve kontrole i bilo kakvih realnih informacija“, zaključila je predsednica Evropskog pokreta.

(N1, Foto: MC)