Skip to main content

Jasna Đuričić predsednica žirija 27. Sarajevo Film Festivala

Kultura 17. jul 2021.
2 min čitanja

Predsednica žirija Takmičarskog programa – igrani film 27. Sarajevo Film Festivala je glumica Jasna Đuričić, dobitnica brojnih nagrada među kojima su posljedne za ulogu Aide u filmu “Quo Vadis, Aida?” Jasmile Žbanić nominiranog za Oscara, saopšteno je večeras iz 27. Sarajevo Film Festivala.

Ovogodišnji 27. Sarajevo Film Festival biće održan od 13. do 20. augusta 2021.

Vest o predsednici žirija Takmičarskog programa – igrani film 27. Sarajevo Film Festivala objavljena je na druženju u Beogradu (Srbija), upriličenom u susret ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, na regionalnoj promociji koja je održana u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

“Briljantno odigranom ulogom Aide, krunom svih njenih fantastačnih uloga koje smo imali priliku gledati u proteklim godinama, Jasna Đuričić je još jednom pokazala snagu talenta i moć umetnosti da se prikažu najteže ljudske sudbine i time zadivila svet. Srećni smo što će ova izuzetna umetnica biti predsjednica žirija 27. Sarajevo Film Festivala”, izjavio je Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala.

Jasna Đuričić kaže da joj je velika čast što je na čelu žirija Takmičarskog programa – igrani film 27. Sarajevo Film Festivala.

“Veoma sam srećna. Sarajevo Film Festival je oduvek imao jedno sasvim posebno mesto u mom srcu. On je poseban od svog nastanka – od toga kako je nastao i što je doneo, ne samo Sarajevu nego svima nama, celom regionu. On je tačka gde se u tih nedelju dana okupi čitav svet. To je svetionik kulture ogromnog značaja, ne samo za filmske stvaraoce, nego i za publiku zbog koje filmove stvaramo i zbog koje i postoje festivali”, kazala je Đuričić.

Posebno mi je drago što ću biti u Sarajevu nakon godinu dana lokdauna. Bioskopi su ponovo počeli da rade, 27. Sarajevo Film Festival će se dogoditi uživo ovog leta i to je fantastično. Vidimo se u Sarajevu, dodala je ona.

„Sarajevo Film Festival, kao festival fokusiran na jugoistočnu Evropu i na region apsolutno smatra Beograd jednim od centara kinematografije i televizije u ovom delu Evrope. Naše veze sežu daleko, od samih početaka festivala. Ovo je sada već tradicionalni dolazak u Beograd, u kojem se susrećemo sa partnerima iz kinematografije Srbije, Filmskog centra Srbije, producentima i autorima. To je čin uzajamnog prijateljstva i partnerstva kojim kreiramo regionalnu filmsku scenu“, rekao je Jovan Marjanović, kodirektor Sarajevo Film Festivala

Kenan Magoda, predsjedavajući Povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo, o samom festivalu je rekao: “Sarajevo Film Festival je postao sinonim za Sarajevo, brend koji je sastavni deo grada, istorijski i kulturni. Najvažnije imamo ozbiljne i kvalitetne filmove, sa produkcijom kakvu možemo videti na Kanskom, Berlinskom i Venecijanskom festivalu.“

Magoda se osvrnuo i na predstavljanje festivala u Beogradu: „Srbija je generator filmske industrije, sa toliko poznatih glumaca i ozbiljnih režisera. Na ovom događaju ćemo rado videti naše drage prijatelje i kolege iz filmske industrije, da zajedno razmijenimo iskustva”.

Đuričić se pridružuje plejadi filmskih autora koji su predsjedavali žirijem Sarajevo Film Festivala u prethodnim izdanjima: Mike Leigh (2004), Miki Manojlović (2005), Jasmila Žbanić (2006), Jeremy Irons (2007), Nuri Bilge Ceylan (2008), Mirjana Karanović (2009), Cristi Puiu (2010), Ari Folman (2011), Kornél Mundruczó (2012), Danis Tanović (2013), Béla Tarr (2014), Călin Peter Netzer (2015), Elia Suleiman (2016), Michel Franco (2017), Asghar Farhadi (2018), Ruben Östlund (2019) i Michel Hazanavicius (2020).

(Danas)