Skip to main content

Jasmila Žbanić poslala oštru poruku: ‘Čestitam Trojka! Jesu ovo promjene koje ste najavili?’

Kultura 13. мај 2023.
< 1 min čitanja

"Ovo znači da se nova vlast opredjelila za društvo koje će biti siledžijsko, zločinačko i kriminalno"

Komentar o federalnoj ministrici kulture i sporta Sanji Vlaisavljević, dala je i poznata bh. režiserka Jasmila Žbanić na svom Facebook profilu.

Žbanić je komentarisala, između ostalog, i postavljanje Kenana Magode na mjesto ministra kulture i sporta u Kantonu Sarajevo i uputila oštru poruku novoj vladajućoj garnituri.

Njenu reakciju prenosimo u cijelosti:

„Kultura je odraz društva, odlučujući faktor kojim je određeno kako zajednica reaguje, živi, kako se razvija. Ona je način i suština života.

Nova vlast nam je postavila ministra kulture glavnog grada BIH koji je zlostavljač, na federalnom nivou ministricu kulture koja rehabilituje ratne zločince, a osuđenog kriminalca za direktora Instituta za intelektualno vlasništo (vrlo važnu državnu instituciju od koje zavise elementi kulture). Ovo znači da se nova vlast opredjelila za društvo koje će biti siledžijsko, zločinačko i kriminalno što najbolje ilustruje ovaj primjer ključnih pozicija za kulturu. Čestitam Trojka!

Jesu ovo promjene koje ste najavili? Biće zaista radikalne ali u najgorem mogućem smislu. Pucali ste nam u glavu“, napisala je Žbanić.

(Radiosarajevo.ba, foto: N1)