Skip to main content

Jašari: Tužićemo prethodno rukovodstvo rudnika Trepča

Autonomija 06. mar 2015.
2 min čitanja

Nakon prikupljanja svih dokaza pokrenućemo tužbu protiv odgovornih lica iz prethodnog menadžmenta za štetu koja je naneta našem rudniku, rekao je za Autonomiju direktor rudnika Trepča u Starom trgu kod Kosovske Mitrovice Ćazim Jašari.
Ovaj rudnik je ujedno centralni u kompleksu Trepče, a Jašari je u izjavi za Autonomiju odbacio informaciju da dugovi rudnika iznose preko 40 miliona američkih dolara i istakao da će procena pokazati da su oni oko deset miliona dolara.
„Za sve ostalo nismo krivi mi i mi ne treba da plaćamo za to. Za te dugove je kriv prethodni, srpski menadžment, koji treba da snosi odgovornost“, naveo je Jašari.
On je dodao da je aktuelno rukovodstvo rudnika Trepča u Starom trgu kod Mitrovice zateklo 2005. godine lošu situaciju. „Mašine su bile rasprodate, i mi smo bukvalno donosili svoj alat od kuće. A nisu se poštovale ni stručne procedure prilikom eksploatacije, jer je namera bila da se što brže izvadi što više, zbog čega i danas trpimo posledice“, objasnio je direktor rudnika.
On je istakao da su 1999. godine odatle otpušteni svi radnici albanske nacionalnosti i naveo da aktuelno rukovodstvo ne želi da plati dugove koje nije napravilo.
„Nakon što slučaj bude bio u rukama pravosuđa, a pretpostavljam da će za njega biti nadležna međunarodna arbitraža, utvrdiće se ko će morati da plati“, istakao je on.
Prema njegovim rečima, za ulaganje u rudnik Trepča postoje zainteresovane strane kompanije, a namera je da se iskopaju novi nivoi za eksploataciju. Direktor rudnika naveo je da se u taj postupak neće krenuti sve dok se ne reši pitanje vlasništva nad Trepčom i pozdravio najave da bi Trepča uskoro mogla postati javno preduzeće, kojim bi upravljala Vlada Kosova.
Kosovski parlament odlučio je ranije da Trepču izdvoji iz Nacrta Zakona o javnim preduzećima i izradi poseban zakon o tom kombinatu. Nakon toga organizovan je i trodnevni štrajk radnika albanske nacionalnosti koji su dali Vladi rok od pet meseci da usvoji zakon kojim bi Trepča postala javno preduzeće.
Vlada Srbije upozorila je da bi jednostrana promena vlasničke strukture u tom kombinatu mogla da destabilizuje odnose na Kosovu.
Trepča je rudarsko-metalurško-hemijski kombinat olova i cinka, u čijem sastavu su rudnici, topionice olova i cinka, kao i niz postrojenja za preradu i obradu rude.
(Autonomija)