Skip to main content

Janković: SNS nezaustavljivo pada i zato pribegava najdrastičnijim merama poput medijskih zakona

Info 26. okt 2023.
2 min čitanja

"Ako uspete da naprednjacima uzmete Beograd i još neke veće gradova, i svedete ih na 80-ak poslanika, da budu u škripcu, vi ste Vučićevu vlast ograničili“

Vladajuće strukture su toliko ugrožene da vide da ne mogu da prođu čak ni sa onakvim izbornim uslovima iz 2022, nego ih sad još pogoršavaju, rekao je za N1 narodni poslanik Vladeta Janković uoči današnjeg glasanja o medijskim zakonima u Skupštini Srbije.

Janković je u emisiji „Iza vesti“ TV N1 rekao da su predloženi medijski zakoni katastrofolni i nedopustivo loši.

„Ako taj zakon prođe, izborni izgledi su bitno smanjeni. Koliko god da stvari teku u pravcu opozicionog interesa. Položaj vladajuće stranke pada, sporo, ali nezaustavljivo. Sve izgleda dobro, i oni zbog toga pribegavaju najdrastičnijim merama“, ocenio je.

Podsetio je da je pre tačno 25 godina, u vreme kada je sadašnji predsednik Aleksandar Vučić bio ministar informisanja, donet zloglasni Zakon o informisanju koji je, kako je rekao, „neke ljude koštao glave“.

„Dvadeset pet godina kasnije gušite jedina dva praktično slobodna medija pod izgovorom da rade za strane sile, a RTS ostaje instrument u rukama vladajuće stranke“, rekao je Janković.

Podsetio je da je prilokom nedavnog gostovanja na TV N1 opoziciji savetovao da blokira RTS.

„Imao sam jedan predlog da bi trebalo insistirati upornim, nasilnim demonstracijama ako treba – znam šta govorim, ne upotrebljavam olako tu reč – 24-časovnim opsadama RTS-a, da se RTS natera da opoziciji daje pet do sedam minuta Dnevnika, to je deo koji bi opozicija sama uređivala, da kaže građanima ono što oni ne mogu da čuju“, kazao je Janković, ali je dodao da takav predlog nije naišao na razumevanje.

Situacija u zemlji je, prema njegovim rečima, gora iz nedelje u nedelju, iz meseca u mesec, i zato SNS žuri na izbore.

„Ovo je prilika da im se zada odlučujući udarac. Ako uspete da naprednjacima uzmete Beograd i još neke veće gradova, i svedete ih na 80-ak poslanika, da budu u škripcu, vi ste Vučićevu vlast ograničili“, predočio je Janković.

Ukoliko bi se, pak, opozicija osvojila većinu u parlamentu, Vučićeva vlast bi bila samim tim onemogućena, i imao bi ulogu sličnu Milu Đukanoviću nakon pobede opozicije na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori.

(N1)