Skip to main content

Janković: Mladima koji izlaze iz sistema socijalne zaštite neophodna velika podrška

Info 25. maj 2022.
< 1 min čitanja

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas da su mladi, koji sa 18 godina izlaze iz sistema socijalne zaštite prepušteni sami sebi i da im je neophodna velika podrška i pomoć dok se ne osamostale.

Janković je u poseti centru “Zvezda” u Beogradu, koji godinama pomaže mladima koji izlaze iz domova i hraniteljskih porodica, istakla da je taj centar razvio praksu i ostvario rezultate “koji ukazuju na neke od mogućih načina da dodatno razvijamo naše socijalne usluge”, saopšteno je iz njenog kabineta.

“Verujem da će i nadležni prepoznati značaj Centra i podržati njegov rad, budući da je i dalje reč o pilot programu, koji se finasira iz donacija, projekata, a od nedavno i prodajom proizvoda koje u Centru sami prave”, rekla je poverenica.

Naglasila je i da osamostaljivanje mladih koji su bili u sistemu socijalne zaštite mora biti shvaćeno kao proces, kako bi oni na kraju postali odgovorne i samostalne osobe koje će se uspešno uključiti u društvo.

Centar “Zvezda” već nekoliko godina pomaže mladima u Beogradu, Nišu i Kragujevcu i, dok se ne osamostale, obezbeđuje im smeštaj, obroke, časove jezika, različite obuke i radionice, kao i pomoć pri pronalaženju posla.

(Beta, foto: N1)