Skip to main content

Janković: Diskriminacija i dalje postoji, homofobija i transfobija ukorenjene

Građani 16. sep 2022.
< 1 min čitanja

Iskazala je žaljenje što je održavanje ovogodišnjeg Evroprajda izazvalo velike tenzije

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković razgovarala je sa evropskom komesarkom za ravnopravnost Helenom Dali o poštovanju različitosti i značaju ravnopravnosti kao temelju svakog demokratskog društva, saopšteno je iz kancelarije Poverenika.

Među temama je bila i diskriminacija kojoj su izloženi pripadnici LGBTIQ zajednice, a fokus je bio i na pitanjima rodne ravnopravnosti i značaju učešća žena u političkom, društvenom i javnom životu.

Diskriminacija na osnovu pola i seksualne orijentacije je, nažalost, i dalje veoma prisutna, iako se mnogo toga u proteklih 10 godina promenilo nabolje. Društvo je delimično sazrelo i postoji spremnost da se o problemima LGBTIQ zajednice razgovara, ali homofobija i transfobija su duboko ukorenjene, konstatovala je Janković.

Ona je iskazala žaljenje što je održavanje ovogodišnjeg Evroprajda izazvalo ovolike tenzije i dodala da sve što se dešava pokazuje koliko je borba za ljudska prava važna i da u kontinuitetu treba raditi na upoznavanju, toleranciji i konstatntnoj edukaciji, kako strah od različitosti ne bi postao glavni kočničar u tome da na ljude oko sebe gledamo pre svega kao na ljude bez obzira na njihov pol, godine, seksualnu orijentaciju, boju kože ili versku pripadnost.

Dali je istakla veliki doprinos i ulogu institucije za zaštitu ravnopravnosti koja je posvećena jačanju ljudskih prava, vladavine prava i daljem razvoju demokratskog i tolerantnog društva i podsetila da Evropska komisija trenutno priprema zakonski predlog o standardima za tela nadležna za ravnopravnost, koji se očekuje tokom jeseni.

(FoNet, foto: Medija centar Beograd)