Skip to main content

Jakšić: Ko poništi Briselski sporazum biće politički mrtav

Građani 22. сеп 2021.
2 min čitanja

“Veoma je opasno dovoditi u pitanje opstanak ‘Briselskog sporazuma’, jer pitanje je šta bi bilo poslije. Izlazak iz briselskog procesa je političko samoubistvo”, rekao je gostujući u emisiji “Probudi se”, novinar i kolumnista Boško Jakšić.

Osvrnuviši se na stav zvaničnog Beograda, odnosno predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, koji je zatražio od EU odgovor da li Briselski sporazum još uvijek postoji, Jakšić je rekao da je u pitanju samo vid pritiska.

“Brisel neće uraditi ništa po pitanju ovog problema sa registarskim tablicama. Zašto Beograd ranije nije pritiskao Brisel da se ovo pitanje stavi na dnevni red. Svoju odgovornost za situaciju svakako snosi i Brisel, koji je takođe znao šta slijedi, ali ništa nije preduzeo”, rekao je gost jutarnjeg programa televizije Nova S.

Komentarišući tenzije na Kosovu, Jakšić kaže da postoji mnoštvo informacija koje bi trebalo sabrati kako bi se dobila kompletna slika.

“Sporazum koji je 2016. obnovljen je predviđao da Srbija ima da zahtijeva da automobili sa kosovskim tablicama, koji ulaze u centralnu Srbiju, dobiju probne tablice. A da će se prava Prištine, odnosno pitanje reciprociteta, da to uradi vozilima sa tablicama iz centralne Srbije, ostaviti za kasnije. Ipak, to nije riješeno”, kaže Jakšić, apostrofirajući da je pomenutim sporazumom predviđeno da bi sva vozila sa sjevera Kosova trebalo da prekinu da koriste srpske tablice.

“Taj dio sporazuma nije poštovan. Čini mi se da je Kurtijeva vlada, pošto je znala kakva je situacija, spretno sačekala da taj sporazum istekne 15. septembra i odmah je aktivirala recipročne mjere. Vrlo je teško, posmatrano iz međunarodnog ugla, osporiti pravo Prištine na reciprocitet”, smatra Jakšić.

On navodi da je, zvanični Beograd, u nedostatku argumenta sve povezao sa Zajednicom srpskih opština.

“Priština je tu obavezu prihvatila prije osam godina i ništa nije uradila po tom pitanju. Ukoliko postoji legitimitet u Vučićevom pitanju da li postoji ‘Briselski sporazum’, onda postoji kad je u pitanju Zajednica srpskih opština, ali ne kad su pitanju registarske tablice. Mi imamo sad zamjenu teza, počelo je s tablicama, a došlo je do ovoga”, naveo je Jakšić.

(Nova.rs, foto: N1)