Skip to main content

Jadranka Kosor u poseti Kosovu

Jugoslavija 24. avg 2011.
< 1 min čitanja

Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor stigla je oko 9.30 na Kosovo, gde će boraviti u jednodnevnoj poseti. Na aerodromu u Prištini premijerku su dočekali zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči i ministar Bezbednosne snage Kosova Agim Čeku, kao i diplomatski predstavnici dve zemlje.

Ispred zgrade Kosovo odnosno sedišta vlade Kosova, premijerki će biti priređen svećani doček sa vojnim počastima i svečanim vodom Garde BSK. Prvi susret između kosovskog premijera i hrvatske premijerke će se održati “oči u oči”, a kasnije će im se pridružiti i članovi dve delegacije.

Predviđeno je da nakon potpisivanja Protokola o saradnji u procesu evropskih integracija izmedu Ministarstva spoljnih poslova i evropskih integracija Hrvatske i Ministarstva evropskih integracija Republike Kosova, kao i Ugovora vlada Hrvatske i Kosova o međunarodnom putnom prevozu putnika i tereta, premijeri učestvuju u radu ekonomskog foruma privrednika Kosova i Hrvatske.

Premijerka Kosor će se sresti i sa zamenikom premijera Slobodanom Petrovićem, a nakon toga u Glavnoj komandi Kfor-a i sa komandantom Kfor-a Erhardom Bilerom i hrvatskim vojnicima i starešinama koji su deo međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu.

Posle svečnog ručka sa premijerom Tačijem, Kosorova će se sresti sa predsednikom Skupštine Kosova Jakupom Krasnićijem, a nakon toga će obići selo Janjevo nekada naseljeno većinskim hrvatskim stanovništvom. Posetom Janjevu premijerka Kosor završava posetu Kosovu i specijalnim avionom vlade Hrvatske oko 18.30 časova se vraća za Zagreb.

(Beta)