Skip to main content

Izveštaj UN: Mogući zločini protiv čovečnosti i mučenje Ujgura u Sinđijangu

Planeta 01. сеп 2022.
< 1 min čitanja

Ujedinjene nacije (UN) objavile su izveštaj o kineskom regionu Sinđijang u kojem se ukazuje na moguće „zločine protiv čovečnosti“ i „verodostojne dokaze“ o mučenju i seksualnom nasilju nad manjinskom zajednicom Ujgura.

U izveštaju objavljenom u sredu navodi se da proizvoljno i diskriminatorsko pritvaranje Ujgura i drugih pripadnika pretežno muslimanskih grupa može da se tretira kao zločin protiv čovečnosti i apeluje se na međunarodnu zajednicu da deluje.

„Verodostojni su navodi o praksama torture ili zlostavljanja, uključujući prisilne medicinske tretmane i loše zatvorske uslove, kao i pojedinačnim optužbama o seksualnom i rodno zasnovanom nasilju“, navodi se u izveštaju Kancelarije visokog komesara UN za ljudska prava.

Bivša čileanska predsednica Mišel Bašele, kojoj je juče bio poslednji dan mandata visoke komesarke UN za ljudska prava, održala je obećanje objavljivanjem dokumenta nešto pre ponoći u Ženevi.

Iako se čini da izveštaj ne sadrži ništa novo u odnosu na ono što se već znalo o situaciji u Sinđijangu, ovaj dokument stavlja pečat UN na optužbe koje se duže vreme iznose na račun kineskih vlasti.

SAD i neke nevladine organizacije za ljudska prava su vršile pritisak da se izveštaj objavi, dok je Peking činio suprotno, smatrajući da je reč o „farsi“ koju je orkestrirao Zapad, na čelu sa Vašingtonom.

(Beta, Foto: Pixabay)