Skip to main content

Izložba umetničkih radova Boška Petrovića u Novom Sadu od 11. avgusta

Kultura 07. avg 2022.
< 1 min čitanja

Izložba „Boško Petrović (1922-1982): umetnički radovi od 1956. do 1978. Poklon Višnje Petrović i Mirka Petrovića Muzeju savremene umetnosti Vojvodine” biće otvorena u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) u Novom Sadu 11. avgusta, saopšteno je danas iz te ustanove kulture.

Izložba se priređuje u godini u kojoj se obeležava jubilej, 100 godina od rođenja Boška Petrovića, kao i 40 godina od smrti umetnika.

Izložba obuhvata 33 rada istaknutog novosadskog umetnika Boška Petrovića, a reč je o pet uljanih slika velikog formata, 14 kolaža, osam monotipija, četiri tempere i dva akvarela.

Zahvaljujući poklonu koji je MSUV dobio, poklon zbirka Boška Petrovića danas broji 59 radova i, uz poklon zbirke Milana Kerca, Milete Vitorovića, Stojana Trumića, Dušana Milovanovića i Bogomila Karlavarisa, predstavlja jednu od najobimnijih donacija u Zbirci slikarstva MSUV.

Boško Petrović studije slikarstva započeo je diplomirao na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu.

Bio je osnivač i član umetničke grupe „Grupa 57”. Zajedno sa tkaljom Etelkom Tobolkom, 1961. godine, osnovao je prvu jugoslovensku radionicu za izradu tapiserija „Atelje 61” u svom ateljeu na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Radio je kao profesor na na Višoj pedagoškoj školi u Novom Sadu, a od 1975. počinje da radi kao profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Izlagao je na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Izložba će trajati do 28. avgusta.

(Autonomija)