Skip to main content

Izložba ratnih fotografija u Centru za kulturnu dekontaminaciju

Građani 20. mar 2023.
< 1 min čitanja

"Kroz iskustva preživelih, žrtava, pregovarača i istraživača, ova izložba istražuje teme i izazove mirovnih procesa kroz intiman pogled u postkonfliktnim društvima"

Izložba pod nazivom “IMAGINE – refleksije o miru” biće otvorena sutra, 21. marta 2023. godine, s početkom u 18.30 časova u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD), Birčaninova 21, u Beogradu.

Kako se navodi u najavi, ratni fotografi koji su pratili sukobe u Libanu, Severnoj Irskoj, Bosni, Ruandi, Kambodži i Kolumbiji, na poziv Fondacije VII vratili su se zajedno sa šest autora na teritorije pogođene konfliktima kako bi razumeli i zabeležili izgradnju mira.

“Kroz iskustva preživelih, žrtava, pregovarača i istraživača, ova izložba istražuje teme i izazove mirovnih procesa kroz intiman pogled u postkonfliktnim društvima. Ona donosi stanje terenu kroz prizmu novinarskog iskustva; fotografi i autori ponovo su posetili gradove i sela; razgovarali sa ženama, muškarcima, vojnicima, civilima, državnicima, studentima koji su preživeli sukob ili su rođeni ili odrasli u posleratnom društvu, otkrivajući kako izgleda njihovo iskustvo mira”, dodaje se u pozivu.

Precizira se i da će na izložba obuhvata radove eminentnih autora – Stephen Ferry (Kolumbija), Ron Haviv (Bosna i Hercegovina), Gary Knight (Kambodža), Don McCullin (Liban), Roland Neveu (Kambodža), Gilles Peress (Severna Irska), Jack Picone (Ruanda) i Nichole Sobecki (Liban).

Posetioci će nakon otvaranja izložbe moći da čuju uživo jednog od autora, fotografa Rona Haviva, sa kojim će razgovarati Mia David, arhitektkinja i kustoskinja.

Izložba će biti otvorena od utorka, 21. marta do srede, 05. aprila, u periodu od 12 do 18 časova, osim nedeljom.

Takođe, u tom periodu biće organizovana dva stručna vođenja kroz izložbu – u subotu 25. marta u 12 sati, kroz izložbu će voditi Fiona Turner (SAD), direktorka projekta Imagine i producentkinja nagrađena Emmy-em.

U subotu, 01. aprila s početkom u 12 sati, kroz izložbu voditi Sandra Vitaljić (Hrvatska / Švedska), fotografkinja, kustoskinja i ekspertkinja za ratnu dokumentarnu fotografiju.

(Autonomija, foto: ForumZFD)