Skip to main content

Izložba o vojvođanskoj umetnosti od 2000. do 2010.

Info 29. avg 2010.
< 1 min čitanja

Izložba “Umetnost u Vojvodini 2000-2010. jedno subjektivističko sagledavanje”, autora likovnog kritičara Save Stepanova, biće otvorena sutra u Muzeju savremene umetosti Vojvodine u Novom Sadu.

Na izložbi će se predstaviti četrdesetak umetnika najrazličitijih umetničkih orijentacija, opredeljenja i stavova.

Stepanov je u pratećem materijalu uz izložbu naveo da je nastojao da načini rekapitulaciju relevantnih pojava u umetnosti u Vojvodini od 2000. godine do danas.  “U našim okolnostima tokom prve decenije novog veka dešava se i svojevrsna tranzicija unutar samog bića umetnosti, koja sve više postaje uslovljena procesom razvoja elektronskih medija, što je umetnosti dalo obličje svojevrsne interpersonalne komunikacije”, naveo je Stepanov. Ocenio je da se u umetnosti od demokratskih promena 2000. godine u Vojvodini pojavila problematika preispitivanja identiteta jedinke i društva u novim i drugačijim političkim i socijalnim zbivanjima. Prema njegovim rečima, kriza u društvu nije prestala sa demokratskim promenama, nego se transformisala u permanentno tranzicijsko krizno stanje. “U takvim uslovima, umetnost se manje bavila samom sobom i modernizmom, a više se posvećivala određenim karakterističnim pojavama i “komentarisanjem krize identiteta”.

Organizator izložbe je Centar za vizuelnu kulturu Zlatno oko iz Novog Sada, čiji je Sava Stepanov direktor. Projekat su podržali Uprava za kulturu Grada Novog  Sada i Pokrajinski sekretarijat za kulturu.

Izložba će biti otvorena do 10. septembra.

(Autonomija)