Skip to main content

Izložba o feminističkoj avangardi u Novom Sadu

Kultura 10. maj 2022.
< 1 min čitanja

Izložba “Feministička avangarda 70-ih. Radovi iz Verbund kolekcije, Beč” biće postavljena od 19. maja do 21. juna 2022. godine u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) u Novom Sadu, saopšteno je danas iz tog muzeja.

To je međunarodna grupna izložba koja obuhvata dela internacionalnih umetnica iz kolekcije Verbund, od kojih će se za izložbu u Novom Sadu napraviti poseban izbor, uz segment radova umetnica iz kolekcije MSUV.

Kustoskinja izložbe Gabrijela Šor (Gabriele Schor), a izložbe “Na putu slobode” iz kolekcije MSUV je Sanja Kojić Mladenov.

Među umetnicama zastupljenim u Verbund kolekciji su Dara Birnbaum, Džudi Čikago (Judy Chicago), Valie Export, Sanja Iveković, Katalin Ladik, Ana Mendieta, Orlan, Đina Pane (Gina Pane), Sindi Šerman (Cindy Sherman), Birgit Jurgensen (Birgit Jürgenssen) i druge.

“Istorijski, žene su prikazivane kao projekcija muških fantazija, predrasuda i odnosa. Međutim, u 1970-im se dogodila promena u načinu na koji se žene predstavljaju u umetnosti. Umetnice su počele da istražuju vizuelne prikaze sopstvenih bića kako bi stvorile alternativne poglede na ženski identitet”, navodi se u saopštenju.

„Rezultati su radikalni, poetični, ironični, ljuti, cinični i srdačni. Najviše od svega su iskreni, deleći kolektivnu svest koja je preispitala i odbacila ono što je ranije dominiralo, okrećući se novim načinima izražavanja u oblastima fotografije, performansa, filma i videa”; piše u saopštenju.

Izložba “Na putu slobode” je izložba umetnica iz Srbije koje svojom umetničkom praksom prelaze granice tradicionalnih medijskih i rodnih pozicija te deluju u internacionalnom kulturnom prostoru.

Izabrana dela umetnica, kao što su Katalin Ladik, Milica Mrđa, Tanja Ostojić, Vesna Perunović, Bogdanka Poznanović, Jelena Radić, Judita Šalgo, Vesna Tokin i Milica Tomić bave se analizom položaja ličnog identiteta u savremenoj umetničkoj praksi i društvu, istražuju procese performativnosti, dematerijalnosti, kao i transgresije granica, ideju probijanja formalnih, medijskih i prostornih okvira, navodi se u saopštenju.

(Autonomija, foto: MSUV)