Skip to main content

Izložba fotografija Rona Haviva u Beogradu povodom 30 godina od početka rata u BiH

Građani 08. jun 2022.
< 1 min čitanja

Izložba fotografija američkog fotografa i fotoreportera Rona Haviva “Sloboda” (Liberty) biće otvorena sutra uveče u “Endžio habu” u Beogradu.

Izložba se organizuje u okviru obeležavanja 30 godina od početka rata u Bosni i Hercegovini, naveli su organizatori, nemački Forum ZFD.

“Ron Haviv poznat je širom sveta i jedan je od najznačajnijih fotografa današnjice. Radio je u 100 zemalja sveta i fotografijom ispratio više od 25 ratnih sukoba. Njegove fotografije imaju posebnu težinu i značaj kada je reč o zabeleženim scenama tokom ratnih godina u Bosni i Hercegovini, a posebno u okolini Prijedora, Banjaluke i Mostara”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da se fotografije koje će biti prikazane u Beogradu “tiču svih strana u ratu”.

“To su autentični dokumenti koji su nastajali kako bi izazvali momentalnu promenu. Sada postoje kao dokazi, kao dokumenti istorije i trebali bi biti podsetnik svima onima koji su na vlasti, ali i onima koji su ih izabrali, o tome šta se može dogoditi kada stvari odu u određenom smeru”, piše u saopštenju.

Ron Haviv je devedesetih fotografisao ratove na prostoru bivše Jugoslavije, a kao važno svedočanstvo o tom vremenu objavio je knjigu “Krv i med”.

Njegove fotografije osvojile su brojne svetske nagrade, čuvaju se u muzejima i galerijama, a korišćene su i u sudskim procesima pred Hašđkim tribunalom.

Širokoj javnosti je poznata jedna od najautentičnijih fotografija autora Rona Haviva koja je slikana u Bijeljini, 2. aprila 1992. godine, i kojom je fotograf upoznao svet sa brutalnošću paravojnika Željka Ražnatovića Arkana.

Otvaranje je zakazano za četvrtak u 19 sati.

(Autonomija, screenshot: Youtube)