Skip to main content

Izložba Dragoljuba Raše Todosijevića „Sutra je ponedeljak“ u Novom Sadu

Vojvodina 05. сеп 2022.
2 min čitanja

U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu u petak, 9. septembra, biće otvorena retrospektivna izložba „Sutra je ponedeljak”, koja obuhvata prezentaciju umetničkih radova istaknutog neavangardnog umetnika Dragoljuba Raše Todosijevića, saopšteno je danas iz tog muzeja.

Todosijević (1945) je jedan od protagonista neformalne beogradske grupe konceptualnih umetnika, koja je krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina 20. veka napravila radikalni otklon od ideologije i prakse socijalističkog modernizma i uključila se u nove umetničke tokove, koji su nastajali na svetskoj sceni.

Tada mladi umetnici, kao što su Marina Abramović, Era Milivojević, Neša Paripović, Zoran Popović, Gergelj Urkom, okupljeni oko beogradskog Studentskog kulturnog centra, krenuli su u istraživanje novih formi umetničkog izražavanja, kao što su: video, performans, akcija, instalacija, s ciljem provociranja i preispitivanja strukture i funkcionisanja tekuće prakse, kao i aktuelnog društvenog konteksta.

Kako se navodi, na izložbi će biti prezentovani radovi iz nekih od njegovih ključnih serija, kao što su Dnevnik, Decision as Art (Odluka kao umetnost), Was Ist Kunst? (Šta je umetnost?), Gott Liebt die Serben (Bog voli Srbe), Fuxus Piano (Fuxus klaviri).

Raša Todosijević je predstavio Srbiju na 54. Venecijanskom Bijenalu savremene umetnosti, izložbom “Svetlost i tama simbola”, u Paviljonu Srbije, 2011. godine, za šta je dobio internacionalno priznanje − UniKredit nagradu Venecije (UniCredit Venice Award), kao prvu i jedinu nagradu koju je naš paviljon do sada dobio na ovoj renomiranoj manifestaciji.

Producent izložbe je bio Muzej savremene umetnosti Vojvodine.

U okviru izložbe će biti održano više pratećih programa, vođenja kroz izložbu i razgovor istoričara umetnosti Ješe Denegrija sa Rašom Todosijevićem.

Izložba se organizuje u okviru programa Kaleidoskop kulture, Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022.

Dragoljub Raša Todosijević je jedan od međunarodno najaktivnijih i najuvaženijih umetnika iz Srbije.

Njegovi radovi su, između ostalog, otkupljeni za Tejt muzej u Londonu (Tate Modern), pariski Bobur (The Centre Pompidou), stokholmski Muzej moderne umetnosti (Moderna Museet), CAMK u Kumamotou (Contemporary Art Museum, Kumamoto).

Živi i radi u Beogradu kao slobodni umetnik.

(Autonomija)