Skip to main content

Izložba BREAKING FREE o deci rođenoj iz ratnog seksualnog nasilja

Jugoslavija 06. okt 2022.
2 min čitanja

"Marginalizacija dece rođene zbog rata i njihovih majki u post-konfliktnim društvima značajna je prepreka održivom i inkluzivnom miru, pomirenju i tranzicionoj pravdi"

Poricanje prava dece rođene iz seksualnog nasilja nepomirljivo je sa normativom ljudskih prava na univerzalnost, a izložba “BREAKING FREE” inspirisana je borbom i snagom te dece i njihovih majki koja traje skoro tri decenije, saopšteno je iz Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR). Podseća se da je dosadašnja borba trajala u tišini pod velom stigme i diskriminacije, ali danas, zajedničkim snagama, zajedničkim glasom odlučili/e su izaći i progovoriti o tami u kojoj su živeli/e i u kojoj mnogi/e još uvek žive.

“Stalna normativna i praktična marginalizacija dece rođene zbog rata i njihovih majki u post-konfliktnim društvima značajna je prepreka održivom i inkluzivnom miru, pomirenju i tranzicionoj pravdi. Procesi tranzicione pravde koji ne prepoznaju i ne provode prava dece rođene iz seksualnog nasilja ne mogu ispuniti svoje ciljeve koji uključuju istinu, pomirenje, odgovornost i reparacije”, navode u YIHR.

Dodaju i da su lična iskustva dece odraz političkog i društvenog sistema u mirnodopskom periodu, koji je “već postojeću traumu odlučio produbiti patrijarhalno-opresivnim alatima“. YIHR navodi da nam priče dece rođene zbog rata pomažu da se suočavamo sa prošlošću, sa samima sobom i daju nam motivaciju da dijalogom gradimo bolju i sigurniju budućnost.

“Ova izložba je posebno veliki poduhvat za djecu rođenu zbog rata, jer kroz nju nekoliko članova Udruženja ‘Zaboravljena djeca rata’ po prvi put izlazi u javnost sa svojom pričom. Izložba “BREAKING FREE” naglašava solidarnost, empatiju, slobodu, jednakost i izbor. Deca rođena iz čina ratnog seksualnog nasilja jasno izražavaju svoj identitet ‘deteta svoje majke’, nikada nisu i nikada neće biti ‘deca neprijatelja’. Naše majke, sve osobe preživele ratno seksualno nasilje nisu krive za to”., ističe se u pozivu YIHR na izložbu.

Idejni koncept izložbe razvile su Ajna Jusić i Mirna Omerčaušević, dok je autor fotografija i video rada Sakher Almonem, sirijsko-francuski umjetnik, rođen 1986. godine.

Organizatori izložbe u Beogradu su Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR), Žene u crnom i Autonomni ženski centar, a izložba “BREAKING FREE” biće svečano otvorena 12. oktobra u 18 časova u Endžio Habu (Dobračina 4), i ostaje ostaje otvorena do 22. oktobra, u periodu od 12 do 20 časova.

(Autonomija, foto: YIHR)