Skip to main content

Izlazne ankete u Bugarskoj: Radev nadomak pobede na predsedničkim izborima

Planeta 21. nov 2021.
< 1 min čitanja

Bugarski predsednik Rumen Radev je, prema izlaznim anketama, u drugom krugu predsedničkih izbora dobio između 64 i 66 odsto glasova, naspram konkurenta Anastasa Gerdžikova, koji je osvojio 32-33 odsto glasova.

Bugarski predsednik Rumen Radev (58) blizu je pobede kojom bi obezbedio drugi mandat na toj funkciji, pokazale su izlazne ankete „Galupa“ i „Alfe“ posle drugog druga predsedničkih izbora, prenosi RTS.

Radev je stekao popularnost kada je podržao velike antikorupcijske proteste 2020. godine, protiv tadašnjeg premijera Bojka Borisova i zbog postavljanja prelazne vlade, piše britanska agencija.

Gerdžikov, koga je podržala partija Borisova, GERB, optužila je Radeva da huška građane jedne na druge.

Radev je obećao da će ujediniti naciju, koja je pogođena jednom od najgorih stopa smrtnosti od kovida 19 u Evropskoj uniji.

Radeva su podržali politički rivali Borisova, partije PP, Socijalisti i Ima takvog naroda.

Dva kandidata su dobila najveću podršku birača u prvom krugu izbora održanom 14. novembra: 49,41 odsto birača glasalo je za Radeva, dok je 22,82 odsto pružilo podršku Gerdžikovu.

Za pobedu u drugom krugu potrebno je da jedan kandidat dobije prostu većinu glasova.

Predsednička funkcija u Bugarskoj je uglavnom ceremonijalna, ali predstavlja snažnu platformu za uticaj na javno mnjenje, piše Rojters.

(RTS, Rojters, Foto: Beta/AP)