Skip to main content

Izborna komisija u Srbiji odbacila zahtev opozicije za poništenje izbora

Autonomija 29. dec 2023.
< 1 min čitanja

"SPN je zatražila poništenje na svim mestima koja su u nadležnosti komisije polazeći od činjenice da su izbori sprovedeni u atmosferi grubog kršenja pravila i da su čitavi izbori bili nezakoniti"

Republička izborna komisija (RIK) saopštila je 29. decembra da je odbacila prigovor opozicione koalicije „Srbija protiv nasilja“ (SPN) za poništavanjem izbora.

Kako je navela, ta lista za izbore u gradu Beogradu nije ovlašćena da podnese zahtev Republičkoj izbornoj komisiji, prenosi Beta.

Zamenik predsednika RIK-a Marko Janković rekao je da su taj prigovor ovlašćena lica beogradske liste podnela Gradskoj izbornoj komisiji (GIK), koja se proglasila nenadležnom i ustupila je RIK na odlučivanje.

Naveo je da je „Srbija protiv nasilja“ uložila žalbu Višem sudu u Beogradu koji je odlučio da je odbaci kao neosnovanu, odnosno da GIK stvarno nije nadležna za ovo pitanje.

Dodao da je SPN zatražila poništenje na svim mestima koja su u nadležnosti komisije, polazeći, kako je naveo, od „činjenice da su izbori sprovedeni u atmosferi grubog kršenja pravila i da su čitavi izbori bili nezakoniti“.

Više članova Republičke izborne komisije predložilo je da se i RIK oglasi nenadležnim jer je prigovor upućen GIK, te da je jasno iz konteksta da se misli samo na gradske izbore, odnosno da GIK mora da odluči.

Najveća opoziciona lista „Srbija protiv nasilja“ optužila je nakon izbora vladajuću Srpsku naprednu stranku (SNS) za izbornu krađu.

Od tada se održavaju protesti na ulicama Beograda na kojim se traži poništavanje rezultata i ponavljanje izbora, nekoliko njenih lidera štrajkuje glađu, a studentske organizacije takođe su organizovale proteste.

Sumnje u regularnost izbora iskazala je i OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) koja je 18. decembra saopštila da su izbore obeležile ozbiljne neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

Takođe, i deo evroparlamentaraca pozvao je na nezavisnu istragu svih prijavljenih nepravilnosti tokom izbora koji su 17. decembra održani u Srbiji.

Sjedinjene Američke Države takođe su pozvale nadležne u Srbiji da istraže navode međunarodnih posmatrača.

(RSE)