Skip to main content

Izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina 13. novembra

Info 05. сеп 2022.
< 1 min čitanja

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije Gordana Čomić raspisala je danas za 13. novembar izbore za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Odlukom o raspisivanju izbora, koju je Čomić potpisala u Palati Srbija u Beogradu, raspisani su izbori za članove nacionalnih saveta 23 manjine.

Članovi saveta biće, kako je rekla Čomić, birani neposredno ili putem elektorske skupštine.

„U nedelju, 13. novembra, na neposrednim izborima biraće se članovi saveta 19 nacionalnih manjina, dok će četiri manjine, goranska, makedonska, hrvatska i crnogorska, birati putem elektorske skupštine“, rekla je Čomić.

Pozvala je pripadnike nacionalnih manjina da nastave da se upisuju u poseban birački spisak do 27. oktobra, kada se spisak zaključuje i kada će se znati tačno koliko pripadnika nacionalnih manjina izlazi na izbore za članove nacionalnih saveta 13. novembra.

„Strašno je važno da svaki pripadnik nacionalne manjine svojom voljom ode do svoje opštine i iskaže zahtev da bude upisan u poseban birački spisak, da bi mogao slobodno da bira svoje predstavnike u nacionalni savet, a strašno je važno i da nacionalni saveti podstaknu upis u poseban birački spisak“, naglasila je Čomić.

(FoNet, foto: Beta)