Skip to main content

Izbor generalnog direktora RTV: Dvožak i Marković prošli ‘kvalifikacije’?

Info 25. apr 2023.
2 min čitanja

Za donošenje odluke o imenovanju generalnog direktora potrebna je dvotrećinska većina svih članova Upravnog odbora

Komisija koja ocenjuje valjanost prijava na konkurs za imenovanje generalnog direktora Radio-televizije Vojvodine zasedala je juče i, prema našim nezvaničnim saznanjima, od pet pristiglih prijava samo su dve ispunile uslove da budu upućene Upravnom odboru pokrajinskog javnog servisa na razmatranje i donošenje odluke.

Više izvora sa RTV, pozivajući se na nezvanična saznanja, reklo je za Autonomiju da su se u dalju rundu kvalifikovali Budimir Marković, nekadašnji šef Centralnog deska RTV, već godinama penzioner, i Željko Dvožak, nekadašnji čelnik Opštine Kula i pokrajinski poslanik a trenutno službenik u Pokrajinskoj vladi.

Na javni konkurs za imenovanje generalnog direktora Radio-televizije Vojvodine, koji je raspisan 1. februara, do isteka roka, 3. aprila u ponoć, prijavilo se pet kandidata.

Osim Markovića i Dvožaka, prijave su podnela i trojica reditelja sa RTV – Dragan Guzijan (nekadašnji urednik NS plusa, YU info, TV Politika i TV Super), Zoran Cvetković i Slobodan Mojak.

Sednica „trijažne komisije“ dva puta je odlagana – o tome koje prijavljene kandidature ispunjavaju uslove iz konkursa najpre je trebalo da se odlučuje 11. aprila, ali je ta sednica otkazana, kao i ona zakazana za 18. april.

U konkursnim uslovima stoji da se za generalnog direktora RTV traži da osoba koja obavlja tu funkciju bude „iz reda uglednih stručnjaka iz oblasti koje su od značaja za obavljanje poslova ustanove javnog medijskog servisa“, da  ima prebivalište na teritoriji Republike Srbije i državljanin je Republike Srbije, ima visoku stručnu spremu i 10 godina iskustva na rukovodećim poslovima.

Sednica Upravnog odbora, na kojoj će biti obavljen razgovor sa kandidatima koji su ispunili ove uslove i priložili plan rada i upravljanja, najverovatnije će biti održana nakon Prvomajskih praznika, saznaje Autonomija.

Za donošenje odluke o imenovanju generalnog direktora potrebna je dvotrećinska većina svih članova Upravnog odbora, odnosno za tu odluku treba da glasa najmanje šest članova.

U RTV se inače odavno govori o mogućnosti da ta većina UO ne bude postignuta, te da će, posledično, konkurs biti poništen, a RTV-om će nastaviti da upravlja vršilac dužnosti generalnog direktora – pitanje je samo da li aktuelni ili pak novoimenovani.

Poslednji put kada se na konkursu birao generalni direktor RTV, poziv za prijavljivanje kandidata bio je objavljen 25. maja 2016. i trajao je 30 dana, da bi Upravni odbor već 6. jula, između dva kandidata – Jovana M. Jovanovića i Miodraga Koprivice – za generalnog direktora imenovao potonjeg.

Otkako je Koprivici jula 2021. istekao petogodišnji mandat, RTV nema imenovanog generalnog direktora. Pokrajinskim javnim servisom je potom, silom prilika, narednih godinu dana rukovodio Koprivičin zamenik, Jožef Klem, koji je tek jula 2022. imenovan za vršioca dužnosti generalnog direktora.

(Autonomija)