Skip to main content

Izabrana prelazna vlada Severne Makedonije premijera Talata Džaferija

Jugoslavija 28. jan 2024.
< 1 min čitanja

Politički lideri u Severnoj Makedoniji dogovorili su u decembru 2023. datume održavanja predsedničkih i parlamentarnih izbora

Skupština Severne Makedonije izabrala je danas Talata Džaferija za predsednika prelazne vlade, javili su mediji u Skoplju.

Za Džaferija, prvog Albanac na funkciji premijera Severne Makedonije, glasalo je 65 poslanika od prisutnih 111. Tri poslanika su bila protiv. Poslanici opozicione VMRO-DPMNE nisu učestvovali u glasanju.

Džaferi će voditi tehničku vladu 100 dana do parlamentarnih izbora, zakazanih za 8. maj.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski podneo je u četvrtak ostavku na funkciju šefa Vlade, u okviru priprema za parlamentarne izbore.

U skladu sa sporazumom iz 2015. za rešavanje tadašnje političke krize u zemlji, Vlada podnosi ostavku i 100 dana pre dana izbora bira se tehnička vlada koja će sprovesti izbore.

Politički lideri u Severnoj Makedoniji dogovorili su u decembru 2023. datume održavanja predsedničkih i parlamentarnih izbora – prvi krug predsedničkih izbora biće održan 24. aprila 2024. godine, a drugi krug i parlamentarni izbori 8. maja.

(Beta, Foto: Pixabay)