Skip to main content

Iz BiH u Hrvatsku sa 100 eura po danu

Jugoslavija 23. јун 2013.
2 min čitanja

Republika Hrvatska nakon prvog jula 2013. godine postaje punopravna članica Evropske unije, te se u skladu sa tim prilagođavaju i uvjeti za ulazak stranih državljana u ovu zemlju, pa tako i državljana Bosne i Hercegovine.

Kako su se u javnosti pojavile različite informacije o važećim propisima i o njihovoj primjeni prilikom prelaska granice sa Republikom Hrvatskom, s ciljem potpunijeg informiranja bh. građana, iz Ministarstva vanjskih poslova BiH podsjetili su na neke od najčešće komentiranih propisa koji se već primjenjuju, ili će se početi primjenjivati od prvog jula 2013. godine.

Biometrijski pasoši

Budući da se Bosna i Hercegovina nalazi u kategoriji zemalja čijim državljanima nije potrebna viza za ulazak u države članice EU-a ako su nositelji biometrijskih pasoša, Republika Hrvatska od prvog jula 2013. godine neće zahtijevati vize za BiH državljane prilikom ulaska Republiku Hrvatsku, ukoliko te osobe posjeduju biometrijski pasoš, stoji u saopćenju MVP-a BiH.

Državljani BiH koji su nosioci pasoša koji ne sadrži biometrijske podatke moraju prije prelaska granice sa Republikom Hrvatskom imati osiguranu vizu za ulazak u zemlje članice Šengenskog sporazuma.

Maloljetna djeca koja putuju u pratnji jednog roditelja, osim pasoša moraju imati pisanu saglasnost drugog roditelja, a ona koja putuju u pratnji tzv. trećih lica moraju imati pisanu saglasnost oba roditelja.

Građani BiH prilikom boravka u Hrvatskoj, od 1. jula kada Hrvatska postane članica EU-a, za svaki dan morat će imati po 100 eura po osobi, ili po 50 eura u slučaju da imaju uplaćeni turistički aranžman, prenosi Hina.

Unošenje gotovih lijekova za lične potrebe putnika moguće je u količinama potrebnim najviše za liječenje do mjesec dana (uz uvjet da su odobreni od nadležnih tijela zemlje proizvođača) i to uz posjedovanje odgovarajuće medicinske dokumentacije (prijepisa historije bolesti, potvrde ljekara).

Šta sa hranom

Od hrane preko graničnih prijelaza moći će da se unesu hljeb, kolači, čokolada i konditorski proizvodi, ali ne svježe ili prerađeno meso i proizvodi od mlijeka ili ribe, javlja Tanjug.

„Preko graničnih prijelaza mogu se unijeti razumne količine hrane, koje upućuju da se radi o količinama za lične potrebe putnika i njegove porodice“, stoji u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ostali proizvodi podliježu kontroli i moraju posjedovati odgovarajuće certifikate.

(Al Jazeera)