Skip to main content

Ivo Komšić: Ukrajinski scenarij je moguć u BiH

Jugoslavija 13. mar 2022.
2 min čitanja

Ukrajinski scenarij je moguć u Bosni i Hercegovini i to treba ozbiljno shvatiti, a upozorio nas je i neprestano upozorava na to generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, izjavio je u nedjelju Ivo Komšić te dodao kako upozorenja dolaze i iz Evropske unije, britanske Vlade, američke administracije…

Komšić, nekadašnji član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, bio je uvodničar sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” u Sarajevu.

Govoreći o temi “Može li se ukrajinski scenario ponoviti u Bosni i Hercegovini?”, naglasio je kako “mi moramo spriječiti agresiju na Bosnu i Hercegovinu”.

‘Politička priprema za sukobe’

“Moramo spriječiti agresiju na Bosnu i Hercegovinu moramo imati snage za odvraćanje. Nažalost, niko te snage nije ni formirao, a kamo li da je digao na onaj nivo borbenosti na koji je [predsjednik Srbije Alaksendar] Vučić digao svoje – i vojne, i rezervne, i policijske. Za koji se to rat priprema Srbija, koje će nju napasti? Srbiju neće niko napasti. Ona nema nikakve opasnosti. Što joj treba tolika borbena gotovost? Zašto Vučić gomila svoje robne rezerve, za koji se on rat sprema? Mi moramo odgovorit na ta pitanja“, kazao je Komšić.

Istakao je da, ako se procjenjuje mogućnost ukrajinskog scenarija za Bosnu i Hercegovinu, mora se poći od činjenica.

“Koje su činjenice, šta je to što je očito što stoji pred nama? Imamo, s jedne strane, one koji su već politički pripremili ovdje sukobe. [Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad] Dodik to radi već godinama, ubrzao je svoje aktivnosti u zadnjih šest mjeseci, i to je očito. Zar neko treba sumnjati više u to da je Narodna skupština [bh. entiteta] Republike Srpske krenula u otcjepljenje RS-a od Bosne i Hercegovine? Zar još postoji neko ko u to sumnja? To je činjenica od koje mi moramo poći kad procjenjujemo ovu situaciju.”

“Druga javna činjenica je procjena onog što govore oni koji žele to uraditi, a prije svega je to Dodik i, s druge strane Srbija, Vučić i ljudi oko Vučića, iz Vučićeve Vlade. Mi moramo analizirati ono što oni govore. Sve što se izgovori u politici, to su upute za djelovanje. To su pretpostavke čina koji će se izvršiti. Sve što se u politici može izgovoriti može se i uraditi“, kazao je Komšić.

Čović pomaže Dodiku

Istakao je da se, iako je svijet jedinstven u osudi agresije na Ukrajinu, Dodik ne zaustavlja, i dalje ima istu retoriku, i dalje djeluje u smjeru kako je započeo.

Dodao je da ne zna da li u Bosni i Hercegovini postoji ijedna institucija da se takvim procjenama ozbiljno bavi.

Prema njegovim riječima, Dodik je RS doveo do granice osamostaljenja od Bosne i Hercegovine te kako mu pomaže predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine i jedan od čelnika Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović.

(Al Jazeera)