Skip to main content

Ivo Josipović dobio nagradu za mirovnu inicijativu

Jugoslavija 17. nov 2022.
< 1 min čitanja

"Dobitnici novčanu nagradu od 10.000 evra prosleđuju civilnim organizacijama ili mladim aktivistima (sekundarnim dobitnicima), koji, po njihovom mišljenju, specijalno doprinose razvoju građanskog društva"

Ivo Josipović, predsednik Republike Hrvatske 2010–2015, u Lajpcigu je primio prestižnu nagradu Hanno R. Ellenbogen za 2021. godinu, koju dodeljuje Praško društvo za međunarodnu saradnju, pod pokroviteljstvom Češke Republike.

Kako je saopšteno iz Fonda za humanitarno pravo (FHP), među dosadašnjim laureatima bili su i Vladimir Ashkenazy, Madeleine Albright, Vaclav Havel, rumunski kralj Michael, Dalaj Lama i predsednik Kolumbije Andrés Pastrana.

U obrazloženju nagrade, Josipoviću se odaje priznanje za njegov rad na poziciji hrvatskog predsednika, njegovu mirovnu inicijativu za posleratno pomirenje na području bivše Jugoslavije, borbu protiv korupcije, kao i za kompozicioni rad.

Posebnost nagrade je, dodaje se u saopštenju FHP, da dobitnici novčanu nagradu od 10.000 evra prosleđuju civilnim organizacijama ili mladim aktivistima (sekundarnim dobitnicima), koji, po njihovom mišljenju, specijalno doprinose razvoju građanskog društva. Ivo Josipović predložio je Documentu – Centar za suočavanje s prošlošću i Fond za humanitarno pravo (FHP) kao sekundarne dobitnike te nagrade, zbog njihovog rada na dokumentovanju sudbine žrtava rata i zagovaranju inicijative za pomirenje unutar i između postjugoslovenskih zemalja.

Nagrada je dodeljena 15. novembra 2022. godine, na svečanosti u Lajpcigu održanoj nakon okupljanja i molitve za mir u Crkvi Sv. Nikole.

Na svečanosti su uručene nagrade dodeljene od 2019. do 2022. koje zbog pandemije nisu mogle biti predate dobitnicima. Laureati su: naučnik Ivan Havel (posthumno) i filozof Ivan M. Chvatík (za 2019.), nekadašnji ministri spoljnih poslova Hans-Dietrich Genscher (posthumno) i Markus Meckel (za 2020.) te Ma Thida, disidentkinja iz Mijanmara. Na prigodnom koncertu, pijanistkinja Katarina Krpan izvela je tri kompozicije Ive Josipovića.

(Autonomija, foto: FHP)