Skip to main content

Ivanji: U Srbiji imamo vladarski sistem, svi se utrkuju ko će vladaru biti bliže

Građani 25. mar 2021.
3 min čitanja

Andrej Ivanji iz nedeljnika Vreme ocenjuje da u Srbiji imamo vladarski sistem, što je velika barijera na putu države ka EU. „To je dvor vladara, gde se svi utrkuju ko će mu biti bliže, ko će na osnovu intimnih odnosa moći da radi neke svoje poslove i na tome izgrađuje neki svoj autoritet. To mi je u prvom redu tužno“, navodi Ivanji i dodaje da je odnos prema porodici predsednika Aleksandra Vučića „kao da imamo monarhiju, a ne parlamentarnu demokratiju“.

„Potreba da se dodvori vladaru, to nije ništa novo. To da je svet došao do 21 veka u digitalno doba i u doba beskonačnog pristupa informacijama, a da je u Srbiji psihološki ostala ta potreba za poltronstvom, to je zaista iritantno i ljudski tužno“, ocenjuje Ivanji za TV N1, komentarišući epidemiju podrške predsednikovom bratu Andreju Vučiću, koji je zaražen koronavirusom.

„Ta potreba da se emotivno pruži podrška predsednikovom bratu, detetu – to je pomalo tužno. To se radi verovatno iz neke kalkulacije da se time obezbedi položaj u partiji i državi i osigura da se ne padne u nemilost predsednika“, dodaje Ivanji.

Afere se rastežu bez ikakvog sudskog epiloga

Povodom današnje rasprave u Evropskom parlamentu o izveštaju izvestioca za Srbiju Vladimira Bilčika u kojem se, između ostalog, od Srbije traže „ubedljivi“ rezultati, uključujući efikasne istrage u važnim oblastima poput pravosuđa, slobode izražavanja i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, posebno u slučajevima poput Krušika, Jovanjice i Telekoma Srbija, kao i bolji rezultati istraga, Ivanji ističe da je vrlo bitno da se ukaže na ono što Srbiju odvlači od EU, a tu su na prvom mestu pravna država i nerazjašnjene afere.

„Pravna država ne funkcioniše. Kad se rastežu te afere bez ikakvog sudskog epiloga, onda tu nešto nije u redu. Diplomatski jezik nije eksplicitan, ali treba da se tumači. U Srbiji je i u prošlosti bilo problema, jer se na pravi način nisu tumačile diplomatske formulacije koje su ukazivale na probleme. Samim tim da se te afere pominju u kontekstu izveštaja o napretku Srbije ka EU, trebalo bi da bude signal Srbiji da nešto uradi“, smatra Ivanji.

Ukazuje da se na kraju sve svodi na to da li imamo partijsku ili pravnu državu.

„Sve su to nerazjašnjene afere i na to želi da ukaže izveštaj Evropskog parlamenta, za koji pretpostavljam da će biti usvojen, kao što je poslanicima i predloženo“, dodaje on.

Na pitanje da li je potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić u pravu kada kaže da je optužnica Jovanjica 2 tako brzo potvrđena baš zato da bi poslužila kao izgovor Evropskom parlamentu da kažu ‘evo to više nije afera, to je stvar domaćeg pravosuđa’, Ivanji navodi „ako je ta optužnica potvrđena i ako se do sledećeg izveštaja ništa ne desi, opet će u izveštaju biti da se ništa nije desilo“.

Presuđivanje medija unapred

Kada se radi o izveštavanju medija o osetljivim temama, poput najnovijeg slučaja glumice Danijele Štajnfeld koja je je rekla da ju je silovao kolega Branislav Lečić, i da li je njemu u medijima već presuđeno, on potvrđuje da je to osetljiva tema, ali način na koji se u pojedinim medijima o tome izveštava i unapred presuđuje je velika neprofesionalnost.

„Neki muškarci sa pozicija moći su zlostavljali i silovali žene, i neke od tih žena su se usudile da izađu u javnost, i to je bitno, jer to može da ohrabri veliki broj nepoznatih žena da i one izađu u javnost i time počnu proces svog psihološkog ozdravljenja“, kaže Ivanji.

Podseća i na slučaj predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa kojem su, takođe, pojedini tabloidni mediji već presudili, ne pitajući da li je on otvorio račune na Mauricijusu, da li je izneo novac iz zemlje, već kako je otvorio račune i kako je preneo pare.

Na pitanje kako danas strancu objasniti šta se dešava u Srbiji, kaže da je to „veoma komplikovano, teško je i zavisi od političkog fokusa zapadnih zemalja, od fokusa medija koliko žele da se bave Srbijom, jer je potreban kontinuitet izveštaja, ako to nemate onda je veoma teško da se odgovori na ovo pitanje“.

(N1)