Skip to main content

Ivana Stradner: Zapad mora znatno više da ulaže u borbu protiv ruskog hibridnog rata u regionu

Jugoslavija 24. апр 2024.
< 1 min čitanja

“Destabilizacija regiona bilo bi ostvarenje Putinovih snova, koju pokušava da sprovede sa svojim saveznicima u Srbiji, RS i u Crnoj Gori"

Politička analitičarka iz SAD Ivana Stradner upozorila je zapadne zemlje da moraju znatno više da ulažu u borbu protiv hibridnog rata koji “Rusija vodi na Zapadnom Balkanu” i dodala da će u suprotnom doći do eskalacije nasilja u regionu.

“Destabilizacija regiona bilo bi ostvarenje Putinovih snova, koju pokušava da sprovede sa svojim  saveznicima u Srbiji, Republici Srpskoj i u Crnoj Gori. I to je veoma zabrinjavajuće”, kazala je Ivana Stradner na Cetinjskom forumu “Oštra i meka moć na Zapadnom Balkanu: demokratija, obrazovanje, bezbjednost”.

Dodala je da Rusija vodi “informacioni rat” na Balkanu.

“Proruski kanali na mreži Telegram neprestano rastu. Koriste i influensere na društvenim mrežama, na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Vajberu, Vatsapu. Rusija mnogo investira u destabilizaciju regiona Zapadnog Balkana”, navela je Ivana Stradner.

Prema njenim rečima prošlogodišnjim incidentima na Kosovu u maju i u septembru mesecu prethodila je priprema na Telegramu i na drugim društvenim mrežama.

Ključni cilj je polarizacija i stvaranje uslova za eskalaciju nasilja u regionu”, rekla je Ivana Stradner.

Dodala je da Rusija koristi i Srpsku pravoslavnu crkvu kao “oruđe za širenje takozvanih tradicionalnih vrednosti i šire priču o tome da Zapad navodno želi da uništi pravoslavne hrišćane”.

Ivana Stradner je kazala da Rusija, pored ostalog, na Zapadnom Balkanu koristi i energetiku kao metodu ucene za vlasti u regionu.

(Autonomija)