Skip to main content

Ivana Dulić-Marković ulazi u Banovinu

Autonomija 23. сеп 2008.
2 min čitanja

Potpredsednica G17 plus i šefica Pokrajinskog odbora te stranke Ivana Dulić-Marković biće nova potpredsednica Izvršnog veća Vojvodine, saznaje „Dnevnik“. O ovoj promeni u sastavu pokrajinske vlade poslanici Skupštine APV izjašnjavaće se već na današnjoj sednici.Ivana Dulić-Marković potvrdila je našem listu da će na mestu potpredsednika PIV-a zameniti stranačkog kolegu Jana Saboa, koji je podneo ostavku u Banovini jer odlazi na drugu funkciju u Republičkoj vladi. Uz potpredsedničko mesto, kako nam je kazala, ona će voditi i Sekretarijat za međunarodnu i regionalnu saradnju, na čelu kojeg je sada funkcionerka G17 plus Jadranku Beljan-Balaban. Jadranka Beljan-Balaban preuzeće resor lokalne samouprave i međuopštinske saradnje, koji je do sad vodio Sabo.

– Predsednik G17 plus Mlađan Dinkić i vrh stranke tražili su da ja preuzmem odgovornost jer smatraju da bi to ubrzalo promene i u samoj pokrajinskoj administraciji i stvorilo uslove za brži nastavak evropskih integracija, što je naš najvažniji cilj. Naravno, to je za mene bila teška odluka, pošto sam prethodno odbila da učestvujem u vlasti sa socijalistima na pokrajinskom nivou. Ali, konačno, ne bavim se politikom zbog SPS-a, nego zbog građana Vojvodine kojima je najbitnije da što pre ostvare standarde koji će nas približiti EU – rekla je ona.

Ivana Dulić-Marković je navela da je prethodno odbila potpredsedničko mesto u pokrajinskoj vladi kad je ona formirana pre dva meseca jer se protivila davanju „blanko poverenja“ socijalistima, pošto u tom trenutku još nije bilo rešeno ni pitanje vlasti u Beogradu, Nišu i brojnim opštinama u Vojvodini gde je SPS već bio u koaliciji s radikalima.

Dodala je da njena odluka motivisana i potrebom da se zadrži prepoznatljivost G17 plus na pokrajinskoj političkoj sceni, koja je bila dovedena u pitanje njenim prethodnim odbijanjem da učestvuje u pokrajinskoj vlasti.
Ivana Dulić-Marković prethodno je bila ministarka za poljoprivredu, a potom i potpredsednica zadužena za evropske integracije u prvoj vladi Vojislava Koštunice formiranoj u maju 2004. godine. Od tada nije imala politički angažman u državnim organima.

Prelomilo mišljenje SPS-a o statutu

Ivana Dulić- Marković kaže da je jedan od razloga zbog kojih je sad ipak prihvatila angažman u PIV-u taj što se, u međuvremenu, „donekle promenila politička situacija“, ali da je za njenu odluku bilo prelomno to što je SPS prihvatio ponuđeni prednacrt novog statuta APV.
– U Beogradu je u međuvrenu formirana proevropska vlast, a raskinute su i lokalne koalicije između SPS-a i SRS-a u mnogim opštinama u Vojvodini. Ali, za mene je bilo prelomno kad su se socijalisti pozitivno izrazili o predloženom statutu Vojvodine, koji možda nije najbolje rešenje za Vojvodinu, ali je sigurno najviše što se moglo izvući iz važećeg Ustava Srbije. Iskreno da kažem, nisam očekivala ovakav stav SPS-a, ali to me donekle ohrabruje da ipak možemo zajednički da radimo za dobrobit Vojvodine – kazala je ona.

(Dnevnik)