Skip to main content

IVAN ŽIVKOV: Slučaj Dinko

Stav 03. апр 2024.
2 min čitanja

"Ono što se može pročitati na društvenim mrežama, a zatim videti i na ulicama, pa i na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, potvrđuje Gruhonjićeve ocene današnje Srbije"

Kako teče „slučaj Dinka Gruhonjića“ tako se sve više potvrđuje kao istinito ono što su akteri na konferenciji u Dubrovniku 2023. godine govorili o Srbiji.

Nikom ko voli Srbiju nije prijatno da čuje ono o čemu Gruhonjić govori, ali je bolje suočiti se s istinom, nego proganjati prenosioce loših vesti.

Pretpostavimo za trenutak da je to što Gruhonjić izgovara širenje mržnje, vređanje, kleveta, prosto da nije istina.

Pretpostavimo, dakle, da je Srbija sekularna, demokratska, pravna država, baš onako kako joj piše u ustavu.

U tom slučaju bi nadležno tužilaštvo, samostalno ili nakon nečije prijave, pokrenulo postupak protiv Gruhonjića zbog širenja mržnje, jer to ni u jednoj demokratskoj i pravnoj državi nije dozvoljeno, a i protivno je zakonima Srbije.

U nepristrasnom sudskom postupku bi bilo utvrđeno šta okrivljeni izgovara, a šta ne izgovara, nego mu se imputira i tendenciozno montira.

Pa bi, u slučaju da je kriv, bio po zakonu sankcionisan. To bi, posledično, uticalo i na njegov položaj na državnom univerzitetu.

Ali to se u Srbiji ne dešava, nego gledamo po ko zna koji tabloidno-politikantski linč trenutno odabrane mete, kojem je cilj da napravi još jednu od milion afera kojima se javnost zaluđuje, a kroz koje se aktuelni režim uvek lažno predstavlja kao čuvar nacionalnih vrednosti, ali i izuzetno popustljiv prema takozvanim autošovinistima.

A ono što se može pročitati na društvenim mrežama, a zatim videti i na ulicama, pa i na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, potvrđuje Gruhonjićeve ocene današnje Srbije. Daleko je ona od uređene, pravne, demokratske države.

Naprotiv, u njoj buja kič nacionalizam, vršljaju bande koje nesmetano uzimaju pravdu u svoje ruke, a pravosuđe se pravi mrtvo, odnosno radi samo na mig i po volji velikog vođe, dok mediji uglavnom proizvode i jure afere, umesto da iznose činjenice.

Kao što je u uskršnjoj poslanici rekao beogradski nadbiskup dr Ladislav Nemet – ako ovako nastavimo, Srbija će za 30 godina biti jadna, siromašna i po stanovništvu upola manja zemlja nego danas i onda će kod nas sigurno pobediti smrt, a ne Uskrs.

Dodao bih da smo već pregazili polovinu tog puta.

Autor je sociolog

(Danas, foto: Autonomija)