Skip to main content

„IT Subotica 2030“ postavila 20 merača kvaliteta vazduha u Subotici: Gde je vazduh najzagađeniji i kako to sprečiti?

Građani 17. нов 2023.
3 min čitanja

"Prema najnovijim podacima popisa koji je objavljen 16. novembra u Subotici ima oko 12.000 ložišta na drva, što je značajan izvor zagađivanja"

Organizacija „IT Subotica 2030“ stavila je u funkciju 20 građanskih merača kvaliteta vazduha na više lokacija u Subotici i na jednoj lokaciji na Paliću. Građani već sada putem aplikacije mogu da prate u realnom vremenu kakav vazduh udišemo na teritoriji grada.

Izvršni direktor organizacije IT Subotica 2030, Petar Stakić, rekao je da je ovo prvi primer u Srbiji gde se privatni sektor jednog grada organizovao i postavio takve uređaje i istakao da je u Subotici trenutno najzagađeniji vazduh u manjim naseljima, zatim u centru grada, a da je najbolji na Paliću kod jezera.

„Za sada je u funkciji 12 merača kvaliteta vazduha, a uskoro će biti dostupni i ostali merači. Centar grada je problematičan, a najzagađenija su naselja Hajdukovo, Zorka, Kelebija, a vazduh je najčistiji na Paliću“, naveo je na tribini „Kakav vazduh udišemo u Subotici“ koja je održana u Inspira Hub-u.

Najavio je da je u planu i kreiranje veb sajta gde će građani moći mnogo preciznije i jasnije da prate kakav vazduh udišemo, a do tada se kvalitet vazduha u Subotici može pratiti putem aplikacije i sajtova Xeco i Air visual.

Stakić je rekao da je članovima organizacije „IT Subotica 2030“ izuzetno važna briga o životnoj sredini, zbog čega su odlučili da daju neki svoj doprinos tako što će uložiti sredstva u kupovinu merača kvaliteta vazduha, da bi građani znali kada je vazduh dobar a kada je zagađen, i da možda u skladu sa tim organizuju svoje planove, šetnje i treninge.

„To nam može pomoći da znamo šta je sve ono što možemo da uradimo na sprečavanju zagađenja a to je pomoć i samom gradu koji je sposobniji to da uradi. Mi možemo pomoći u pružanju nekih tehnoloških inovacija, edukaciji i adekvatnom informisanju stanovništva kako ovaj problem da se reši“, istakao je Stakić.

Dodao je da je njihov cilj da se pokriju i ostala mesta poput Bačke Topole i Malog Iđoša jer i građani koji žive u okolnim mestima, gde postoji veliki broj individualnih ložišta, imaju pravo da znaju kakav vazduh udišu.

Reh: U Subotici postoji 12.000 individualnih ložišta na drva

Šef Službe za zaštitu životne sredine i održivi razvoj grada Subotice, Žika Reh, rekao je da je veoma bitna saradnja između civilnih organizacija i grada koja može bitno da doprinese iznalaženju dodatnih metoda za rešavanje problema zagađenja vazduha u gradu.

„Bitno je da radimo zajednički na svim ovim ciljevima jer je upravo cilj ovakvog monitoringa da nam pruži neka indikativna merenja u vezi s tim kakva je distribucija zagađenja po pitanju prostora celog grada“, ocenio je.

Tokom letnjih meseci nema prekoračenja dozvoljenih vrednosti, rekao je Reh i dodao da su međutim, u toku zime najčešći zagađivači individualna ložišta.

„Prema najnovijim podacima popisa koji je objavljen 16. novembra u Subotici ima oko 12.000 ložišta na drva, što je značajan izvor zagađivanja“, poručio je.

Grad ima jednu zvaničnu mernu tačku u lokalnoj mreži koju finansira grad, koja se nalazi u Osnovnoj školi „Sonja Marinković“ i koja pokazuje najtačnije rezultate, što znači da rezultate nemaju u realnom vremenu već sa zakašnjenjem od mesec dana.

Takođe, dodao je, Grad Subotica radi na izradi Plana kvaliteta vazduha, a neke mere se već sprovode koje vode ka smanjenju zagađenja vazduha, ali je vrlo bitan i deo vezan za monitoring, informisanje i edukaciju građana, na koji način treba da se ponašaju, i šta je ono što oni mogu da urade da spreče dalje zagađivanje vazduha.

„Bitno nam je da kroz zvanična merenja imamo reprezentativne tačke u urbanoj i saobraćajnoj zoni, i nadam se i u nekoj zoni rekreacije, što bi bio dobar pokazatelj, zbog čega su ovi merači jedna dobra dopuna celom tom sistemu“, naveo je Reh.

Lekić: Građani u svakom trenutku mogu da znaju kakav je kvalitet vazduha

Građani uz pomoć informacionih tehnologija imaju mogućnost da u realnom vremenu imaju merenja kvaliteta vazduha i ocenu tih merenja, a aplikaciju mogu odmah da instaliraju na svoj mobilni telefon kako bi u svakom trenutku bili informisani o tome kakav je kvalitet vazduha u različitim delovima grada, rekao je član stručnog saveta Nacionalne ekološke asocijacije i kreator aplikacije Xeco, Dejan Lekić.

„Sa ’IT Subotica 2030’ sam sarađivao u izboru merača koji će biti postavljeni i pomagao sam im savetima kako to da urade. Za uzvrat oni su meni dali mogućnost da se podaci sa stanice koje su postavili pojave u aplikaciji Xeco vazduh u realnom vremenu“, naveo je.

On je istakao da situacija u Subotici nije toliko drastična ali da je kvalitet vazduha ipak u toku zime svrstan u treću kategoriju – prekomerno zagađen vazduh – dok je situacija u ostatku Srbije znatno lošija.

„Kikinda i Vršac su jedina dva grada u Vojvodini koja imaju dobar vazduh, ostali gradovi imaju prekoračene vrednosti, ali daleko bolje od ostatka Srbije kao što su Novi Pazar, Užice, Valjevo, Smederevo, Pirot, koji imaju i do 30 odsto veće koncentracije zagađujućih materija nego gradovi u Vojvodini“, rekao je Lekić.

Vojvodina se, dodao je, nalazi na ravnom terenu gde ima dosta vetra, i bolje je gasifikovana nego ostatak Srbije, dok se veliki broj građana greje i na daljinsko grejanje, međutim, individualna ložišta u ovom gradu ipak doprinose tome da se prelazi ta „crvena linija“.

(tekst i foto: Magločistač)