Skip to main content

IŠTVAN PASTOR: Statut još ne vidimo, ali nas on čeka odmah iza velike krivine

Autonomija 29. sep 2009.
3 min čitanja

Ištvan PastorLider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor očekuje da će beskonačni serijal rasprava, polemika i odlaganja izjašnjavanja republičkog parlamenta o vojvođanskom Statutu uskoro biti okončan. Pastor, koji je inače bio veoma skeptičan u pogledu “pozitivnog ishoda” za najviši pravni akt pokrajine, u razgovoru za portal www.autonomija.info kaže, da ovo svoje uverenje bazira ne samo na ishodu sastanka koji pre desetak dana imao s predsendikom Srbije i liderom Demokratske stranke Borisom Tadićem, nego i na informacijama koje tim povodom ima i od drugih nivoa centralne vlasti, a prvenstveno iz Vlade Srbije.
Ipak, umesto direktnog odgovora na pitanje da li, na osnovu tih novih obećanja, može da kaže da li će i kad Statut biti stavljen na dnevni red republičkog parlamenta, on slikovito odgovara da je priča o statutu kao “put sa mnogo krivina od kojih je jedna velika krivina ispred nas i koja će se uskoro pojaviti na vidiku”. Ništa manje indirektni nisu ni drugi pokrajinski zvaničnici koji takođe ovih dana s više nade govore o izgledima za konačno usvajanje statuta i zakona o nadležnostima APV, ali su ipak njihova očekivanja vidno rezervisana u odnosu na entuzijazam koji su imali početkom godine.
U kojoj meri su tako rezervisani stavovi možda nagoveštaj značajnijih izmena predloženog statuta o kojima se ponovo spekuliše u javnsoti i da li bi SVM na takve izmene pristao?
– Ako se bude ustanovilo da negde u tesktu Predloga statuta, koji je pokrajinski parlament usvojio u oktobru prošle godine, fali zarez ili da je potrebno neke termine jezički uskladiti do perfekcije, onda ćemo mi svakako podržati tu pravno-tehičku korekciju. Jer, ta pitanja terminoloških peglanja i eventualnih propusta u intrepukcijskim znakovima i jesu predmet pravno-tehničke redakcije propisa. Ali, suštinske promene odredbi statuta za nas sigurno neće biti prihvatljive! Međutim, i ovaj moj odgovor je uslovan kao i pitanje koje se postavlja, pošto još nemamo nikakav tekst zakona na osnovu kojeg bi se moglo govoriti o bilo kakvom usaglašavanju teksta statuta. A ako do toga ipak dođe, za nas neće biti sporno jezičko usavršavanje teksta Statuta, ali za neke druge promene u predloženom Statutu nikad nisam bio, niti ću biti.
A kakvi bi mogli biti koraci pokrajinske vlasti ukoliko se ni najnovija obećanja o usvajanju Statuta ne realizuju?
– Ne razmišljam o takvim koracima, pošto se nadam da će se to ipak vrlo skoro desiti, odnosno da će naš Statut konačno dobiti potvrdu republičkog parlamenta. Ali, ću svakako imati odgovor na pitanje koje ste mi postavili, ukoliko se to ipak ne desi.
Da li će, u slučaju da se zakon o nadležnostima APV uskoro usvoji, pokrajina moći da preuzme nove nadležnosti s obzirom da je u Vladinom nacrtu tog propisa izbačen odeljak o finansiranju novih poslova pokrajine?
– Pitanje finasniranja se uvek može rešiti kad se kreira budžet ili pak prilikom rebalansa republičkog budžeta. Postoje neke najve da bi do kraja godine mogao biti još jedan rebalans republičkog budžeta, a radi se i na pripremi budžeta za 2010. godinu. Prema tome, tu ne očekujem nikakav problem, jer će svakako biti prilike da se finansiranje eventualnih proširenih nadležnosti pokrajine ugradi u zakon o budžetu za narednu godinu. Jer, ne mogu se preneti nadležnosti, bez finansijskog okvira za njihovu realizaciju.
Da li imate kontakte s predstavnicima centralne vlasti o dinamici izrade zakona o nadležnostima i stvaljanja Statuta na dnevni red?
– Imam. I ti razgovori potvrđuju uverevanja koja sam već dobio. Ali, o rokovima ne mogu da govorim, jer to nije u opisu mog posla. Ali, uveren sam da će se priča razrešiti odmah iza krivine koja će se uskoro ukazati. Sve krivine su jako opasne, ali taj termin nisam odabrao zbog toga, već zato što sam uveren da se sad cela stvar odmotava u dobrom pravcu, samo što se to još ne vidi pošto smo još pred krivinom. Ali, videće se vrlo skoro, čim iz nje izađemo.
A šta će se desiti ako budemo jurili brzinom od 500 km na čas kakvu dostižu brzi kineski vozovi, o kojima je nedavno govorio predsednik Srbije baš u kontekstu vojvođanskog pitanja?
– Ne, ne, ne tim vozom…
www.autonomija.info