Skip to main content

Istraživanje ‘State’ iz oktobra: SNS 36,6 odsto, SSP 8,8 odsto, Aleksić 7,7 odsto podrške gradjana

Info 13. окт 2023.
2 min čitanja

"Koalicija stranaka koje su formalni organizatori protesta "Srbija protiv nasilja" imala je u julu podršku 41 odsto, u septembru 38 odsto, a u oktobru 39 odsto ispitanika"

Srpsku naprednu stranku (SNS), ukoliko bi izbori bili 17. decembra, podržalo bi 36,6 odsto građana, a Stranku slobode i pravde 8,6 odsto, rezultat je danas predstavljenog istraživanja agencije za istraživanje javnog mnjenja „Stata“.

Po istraživanju sprovednom od 7. do 10. oktobra, sledi Narodni pokret Srbije Miroslava Aleksića sa 7,7 odsto podrške ispitanika, rečeno je na konferenciji za novinare, prenosi Beta.

„Svi brojevi koje smo sada dobili su manje-više slični brojevima iz septembarskog istraživanja“, kazala je predstavnica te agencije Jovanka Vukmirović.

Napomenula je da jedino „značajan porast“ ima Aleksićev pokret.

Kazala je da je Socijalistička partija Srbije „tu negde na oko sedam odsto podrške“, a da pokret Srbija Centra Zdravka Ponoša po istraživanju podržava oko 4,5 odsto ispitanika.

Pokret Dveri podržava 3,9 odsto, Zeleno-levi front 3,8 odsto, a Ekološki ustanak Aleksandra Jovanovića Ćute 3,5 odsto ispitanika.

Dodala je da su stranka Zavetnici i Nova Demokratska stranka Srbije „malo iznad“ tri odsto podrške građana.

„Sve ostale stranke imaju manje od tri odsto podrške, a zajedno oko 11 odsto podrške građana Srbije“, rekla je Vukmirović.

Precizirala je da su to rezultati odgovora građana na pitanje: „Za koga biste najverovatnije glasali ako bi izbori bili 17. decembra“.

Kazala je i da manjinske stranke, po istraživanju, imaju 4,3 odsto podrške ispitanika.

„Sve ovo se odnosi na ispitanike koji su kazali da bi izašli i glasali na predstojećim izborima, a njih je u ovom trenutku oko 74 odsto na nivou Srbije“, rekla je ona.

Kazala je i da bi koalicija oko SNS koju bi činili i SPS, Jedinstvena Srbija, PUPS dobila, po istraživanjima u julu, septembru i oktobru, od 43 do 44 odsto podrške.

Rekla je da je koalicija stranaka koje su formalni organizatori protesta „Srbija protiv nasilja“ imala u julu podršku 41 odsto, u septembru 38 odsto, a u oktobru 39 odsto ispitanika.

Po njenim rečima, „državotvorna opozicija“ je u julu imala 10, u septembru 11, a u oktobru 12 odsto podrške.

„Tu je i sedam odsto neodlučnih među kojima je 3,4 odsto pripadnika manjina“, rekla je ona.

Istraživanje je obavljeno na reprezentativnom uzorku po demografskoj strukturi koja odgovara rezultatima popisa 2022. u Srbiji.

(Autonomija, foto: N1)